Magnolia – ”Wada’s memory”

Eller – När små projekt blir stora…

Köpte några träd och buskar för ett par veckor sedan. Det är jättekul att köpa, men sen ska det också ner på en plats i trädgården och det är ju kul i sej, men när det gäller mig så tenderar det alltid att bli projekt som blir bra mycket mer utdragna än vad som var tänkt från början…

20180429_183911

”Gräv ett hål och plantera trädet”- konceptet verkar inte riktigt fungera för mig…

När mitt nyinköpta Magnolia ”Wada’s memory” skulle ner i förra veckan verkade det så enkelt: platsen var redan utsedd. En skyddad plats med mycket sol. En korg för att skydda rötterna mot sorken tillverkad och vädret var på min sida.

Så jag började gräva en kontur.

Plötsligt tog det emot och jag hoppa på spaden. När jag var i luften, millisekunden innan nedslag, blev jag iskall. Jag var på väg att klyva elkabeln som är nergrävd till dammens pumphus!

20180506_173831

Varför i hela friden har vi inte lagt den i ett elrör??? Ytterligare en post på listan ”gör om gör rätt”!

Hur som helst så var jag tvungen att göra lite omedelbara åtgärder eftersom jag vet att jag kommer att behöva kantskära så jag hämtade lite vikt plåt och sand och kapslade in sladden tills vidare:

20180506_174905

Nu borde det iallafall ta emot om jag sätter spaden där igen utan att tänka mig för.

Sen hämtade jag korgen och satte den på plats och hällde i två säckar med rododendronjord. Säck nr 2 blandade jag upp med befintlig jord från platsen och i fortsättningen kommer jag att lägga på lövkompost. Har läst att Magnolias gillar det.

20180506_193533

Så nu står den där ”Wada’s memory”, en pilbladsmagnolia, Magnolia salicifolia som ska vara härdig till zon 4 om jag förstått det rätt. Som alla magnolier har den känsliga rötter, inte bara för sorken, utan man ska helst inte gå för mycket på marken kring där den står. Det begränsar väl dessutom möjligheten för marktäckare. De flesta magnolior vill inte ha konkurans och gillar inte när man rotar runt deras rötter så jag ntar att det är en säck täckbark som gäller.

Jag hoppas att den blir mer ett träd än en buske. Mellan 5 och 7 meter kan den bli. Funderar lite på om jag redan nu ska kapa av den gren som är nästan vid marknivå…? Så att det blir mer en stam.

Blommorna (som inte jag har någon bild på) är väl inte så bedårande vackra när man tittar på dem en och en men jag har sett bilder på träd fullkomligt nerlusade med blommor, kritvita träd och drt är det som fått mig att köpa ett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *