Vresrosorna på jordkällaren…

…Rosa rugosa, har fått stå orörda på jordkällarens kulle i några år. Med jämna mellanrum brukar jag klippa ner dem till ca 15 cm höjd för att föryngra dem och få dem att breda ut sig lite. Nu hade det nog gått ett par år för mycket.

20180408_160649

Jag märkte att det var mycket som var död ved sen några år tillbaka. Grenarna blir torra och faktiskt verkar det som att de tappar sina taggar, som i unga år är många och vassa, när de blir äldre?

Det blev ganska så kalt när jag var klar. Den skarpsynte ser att jag lämnat några taniga träd. Kan inte bestämma mig om jag ska ha kvar något, samt att detta något måste vara ett körsbär. Jag får vänta till bladen slår ut. Är det almar är det enbart ringbarkning som gäller.

20180408_181431

Min förhoppning är att det som är nederst i framkant är ett körsbär och de övriga är, hur som helst, oklokt att spara.

Insåg dessutom att det var ganska glest mellan plantorna så när de vuxit upp en bit kommer jag att ta sticklingar och plantera. Lite förvånande då vresrosor annars är kända för att lätt sprida sig lite åt det inovasiva.

Något jag tänkt göra så många gånger är att torka nyponen och göra nyponsoppa. Ska tydligen slå ekströms pulvervariant med hästlängder.

 

1 comment for “Vresrosorna på jordkällaren…

  1. 15 april, 2018 at 06:52

    Rosa rogusa hadde jeg i en tidligere hage. De er veldig fine i blomsten, men de vokser jo helt vilt mye. Så de har jeg ikke villet ha her mer. Ringbarking er mye jobb, men det er veldig effektivt.
    Ha en fin søndag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *