Vintern 2017 – 2018…

… har varit hårdare än på många vintrar men nu tror jag att den är förhoppningsvis på upphällningen.

Det är 2:a april när jag skriver det här och jag har just kommit in utifrån från min första dag i år som jag faktiskt har varit ute och jobbat.

Eller ute och ute förresten, jag har städat i växthuset. Ca 2 plus på utsidan så inne var det varmt och gott.

Jag tillhör inte dem som är så duktiga och städar ur och slänger gamla plantor på hösten, utan det gör jag på våren.  ÖNSKAR att jag kunde göra det på hösten för det är ingen större hit att ta hand om mögliga, ruttna och blöta tomater, chilis, gurkor och paprikor. Det är liksom rätt så äckligt att andas in mögeldamm, men det är vad jag har gjort i dag.

Före och jag står på en driva som är en meter djup:

20180318_140300Så här FÅR MAN INTE lämna ett växthus på vintern:

20180402_150524Efter, men jag långt i från klar. Jag har inte kunnat hälla ur jorden från hinkarna och diska dem, för komposten är fortfarande osynlig… Så det får  jag ta en annan dag. Sen måste  jag ju tömma hela växthuset och sopa golv och tvätta rutorna innan de första plantorna/ sådden får komma in.

20180402_155135

Sen blev jag uppriktigt ledsen. Att jag aldrig lär mig… Latheten efter de senaste två milda vintrarna fick mig att glömma bort de ovärderliga kompostnäten kring fruktträden vilket nu har resulterat i att mitt päronträd, ”Göteborgs diamant” som gav frukt för första gången förra året (8 år sen jag planterade det) och två andra äppelträd har blivit totalt ringbarkat av några hungriga rådjur eller haren…

20180402_150054

Jag tror faktiskt att jag vill gråta lite…

När detta hände med ett par äppelträd förra gången vi hade några snörika vintrar så fick jag rådet att kapa stammen precis under nedersta ringbarkningen så länge det inte var lägre än ympstället. Faktiskt sköt den stammen nya skott och jag behöll det ett par år, det gav äpple, men sen kom det i vägen för just växthuset och det fick maka på sig. Inget träd jag saknar, men nu vet jag ju att det fungerar och kommer att testa med åtminstone päronträdet och ett av de andra äppelträden. Det andra har en ganska så stor rötskada på stammen, så jag hade nog tagit bort det ändå i år.

Fungerar det så har jag ju inte förlorat något på det. Och så har jag förhoppningsvis lärt mig att ställa upp de där kompostnäten igen…

Trädet på bilden nedan som ger upphov till skuggorna mot mitten av bilden är ett av de två tulpanträd,  Liriodendron tulipifera, som jag köpte förra sommaren. Håller tummarna för att de har klarat vintern.

20180318_140536

Översikt över trädgården: Huset i mitten är ett pumphus till en damm som finns därunder snön och som jag inte har berättat om i bloggen ännu…

20180205_103922

Men nu börjar vi äntligen se gräsmattan igen och i dag plockade jag de första snödropparna här i trädgården. Vintergäcken har börjat knoppa sig och kejsarkronorna är på väg upp. Så visst blir det vår i år igen. Tar bara lite längre tid!

Sen får man väl säga vad man vill om snö och vinter, men när den börjar ge vika så här sent som i påsktider så har den sitt eget sätt att önska glad påsk…

20180330_142915

1 comment for “Vintern 2017 – 2018…

  1. 4 april, 2018 at 09:38

    Hei igjen!

    Så hyggelig at du har begynt å blogge litt igjen. Jeg kjenner veldig godt til den latskapen om høsten. Da er jeg så lei, at da blir drivhuset bare forlatt. Da må en bare ta det igjen på våren, men sånn er det bare.
    Trist med treet ditt.
    Halesia monticola har jeg her, men jeg har ikke den variegerte utgaven. Den så veldig fin ut! Jeg skal få lagt deg inn i blogglisten min igjen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *