Vinterliguster häcken skulle bara gallras lite…

Ligustrum vulgare var italicum Atrovirens

… den hade blivit ordentligt vildvuxen / misskött de senaste tio åren som vi bott här och förra våren (2017) skred jag till verket med någonting som jag hade föreställt mig skulle bli en liten enkel gallring:

20170311_121622

Grenarna som nu var tjocka som underarmar och, när jag började dra i dem var ca 4-5 meter långa visade sig vara mer ett stöd åt varandra och när jag tog de som jag tyckte var lämpliga och kapade av och drog ur visade sig att de höll ihop hela massan och när en gren försvann välte resten av häcken…

20170311_121516

Fanns bara en sak att göra: Jag hämtade sambon och en av hans favoritleksaker: Motorsågen…

20170311_175859

Efter lite friserande fanns det inte så  mycket kvar, dryga halvmetern över marken, och jag kunde bara hålla tummarna för att den skulle bryta ny ved och komma igen.

Det var en stor lättnad när jag såg att den gjorde så och på bilden under visar hur det såg ut efter någon månad.

20170618_175921Vi satte en bräda på insidan utmed för att på något sätt se var och hur vi ska styra häcken i framtiden. Den bara jorden till vänster om brädan är faktiskt så långt som häcken hade brett ut sig åt det hållet (det blåser alltid från höger). Bastun som syns på bilden ovan fick vi klippa oss in en bit i häcken innan vi ställde dit den. Så bred var den. Nu skulle jag vilja ha bastun lite längre mot häcken. Sambon håller inte med.

Vi har sått i nytt gräs och det kom upp och växte fint under senare delen av förra sommaren.

2017-10-15 14.23.21

I vintras fick vi lite hjälp med trimningen:

20180203_214448

Jag kan väl inte säga att jag är överlycklig, men de var hungriga och vintern var hård.

Nu har åter snön smällt bort och det är ett år sedan jag satte sågen i häcken och när jag tittade till den härom dagen ser det ut som att den har tagit sig fint. Nu ska vi bara ta fram häcksaxen och ge den en liten, liten trimning och får väl göra så i framtiden så att den inte skenar iväg och blir lika ranglig som den var. Någon form av pergola som jag kan forma den efter vore önskvärt. Får se nästa år när den blivit lite större.

Vi behöver verkligen den där häcken.

20180408_153445

1 comment for “Vinterliguster häcken skulle bara gallras lite…

  1. 20 april, 2018 at 04:37

    Ja, hekker har lett for å vokse for mye, i vertfall de som i utgangspunktet kan bli trær. Jeg hadde en lindehekk der jeg bodde før, og den vokste 1,20 meter på en sommer. Her har jeg bare Thuja ’Smaragd’. De må ikke klippes så mye før de når ønsket høyde.
    Jeg har også hatt besøk av rådyr i vinter. Jeg liker det ikke, men synes jo synd på de når de leter etter mat. Nå håper jeg at de finner mat i skogen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *