Vårbruket i Krokus landet…

Jag blev så glad när jag för ett par dagar sedan fick se årets första krokus titta upp och verkligen välkomna våren här trots att det bara dagar tidigare varit fullt med snö. Lite mer beklämd blev jag över att landet de bor i är allt annat än en fröjd för ögat, oavsett årstid. Detta fyrkantiga spektakel rymmer mest ogräs och, minns jag rätt, några självsådda plantor av trädgårdsmalva, (Sidalcea x cultorum).

20180407_163958

Jag har länge haft en ide om hur det landet borde se ut och en förutsättning för att jag skulle kunna förändra det var att krokusen blommar så att, dels jag hittar lökarna och dels att jag ser de olika färgerna och kunna plantera efter det.

20180409_193854

Och nu blev det ett runt land!

Krokus är en lök där man, när den blommat över, måste lämna kvar bladen så att de vissnar ner och näringen går tillbaka ner i löken så att de blir starka och återkommer år efter år.

Alla som har krokus vet hur himla FULT det blir. Min tanke är att köpa 4 STORA funkia / hosta med riktigt stora blad som växer över och döljer eländet. Mitt val har fallit på ”Sum and Substance”, kanske för att jag hittade dem på rea på odla…

Alltså: krokus på våren och funkia på sommaren.

Vet ni förresten att de lökarna jag planterade om och delade i kväll är resultatet av ett annat lands ohämmade krokustillväxt? Jag tror att jag satte tillbaka mellan 75-100 krokus i den där ringen. Och sen har jag gått runt och planterat ner krokus på varenda ledig liten plätt jag kunde hitta.

Många krokus blev det…

3 comments for “Vårbruket i Krokus landet…

 1. 10 april, 2018 at 10:26

  Så hyggelig å se blomstrende crocus nå! Jeg liker de så godt, men som du sier så ser det ikke så fint ut etter avblomstring. Hosta er jo et glimrende valg for de kommer jo opp når de er ferdige. Heldige deg som har blomster allerede. Her er det bare snø så langr en kan se.
  Ha en fin dag!

 2. 12 april, 2018 at 02:34

  Det har kommit upp några krokusar här också :)

  Sv: Ja, det lutar åt det :)

 3. 14 april, 2018 at 10:04

  Vad fint med blommande krokusar! Jag får tyvärr vänta länge till då mycket snö ligger kvar. Skön söndag/Monica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *