Trädgårdsdammen vaknar 2018

Efter den vintern med all snö som varit har jag också varit mäkta nervös för mina vänner dammfiskarna.

Jag tror inte att jag har skrivit om det i bloggen tidigare, men sommaren 2016 fick vi äntligen vatten i min nyaste damm som jag jobbat på några år. Mycket grävande för hand drog ut på tiden men tillslut så… men jag tror att jag tar dammbyggandet i ett separat inlägg.

20180415_215843

Så här såg det ut i början av januari och efter några snöfattiga vintrar så ryckte jag lite lätt på axlarna och tänkte, ”ja, ja, det är lugnt”.

För några veckor sedan var jag inte lika cool…

20180415_215723

Det ligger ett nät över dammen som är spännt över några linor (de syns på första bilden). Trycket från snön har pressat ner nätet så det frusit fast i isen. Luftpumpen som ska hålla ett par vakar öppna för syresättningen lyckas bara pressa fram luft i ett av de fyra syrestenarna som finns utplacerade i dammens fyra hörn och de syns inte alls på ytan. Ett vagt surrande och plaskande var det enda som skvallrade om att det var där.

Staketet och nätet som under sommaren skyddat dammen från djur och människor trillar i, och vår icke-kompis Herr Häger att äta upp mina vänner, syns inte ens. Jag fick rysningar när jag såg rådjursspåren korsa rakt över isen…

Jag har i mitt inre förberett mig mentalt på att få plocka upp mina vänner, en efter en, med hoven och förena dem med komposten.

Därför är jag nu toalt lyckorusig över att få visa den här bilden, tagen i dag:

20180415_171330

En hel hög med nyvakna, soltörstande, sällskapssjuka (jodå, de kommer när jag pratar med dem!) och hungriga Koifiskar, guldfiskar och guldidar.

Men det är ju det där med vår ”icke-kompis”, Herr Häger.

Det sägs att de inte kan landa direkt i vatten utan måste gå i.

I dag skruvade vi fast staketet av grönplastat ståltråd och böjde det fram så mycket det bara gick. Nu har han inget att landa på och inget heller att sitta på. Kommer han upp på staketet så någ han förhoppningsvis inte ner. Och staketet är böjt över den kant som är precis intill vattenytan.

20180415_171226

Det är inte vackert, men förhoppningsvis räcker det iallafall. (Måste ta bort stegen ser jag nu. Perfekt att landa på…)

Hur som helst är jag lycklig över att mina fenburna vänner klarat vintern.

FB_IMG_1523824489618

1 comment for “Trädgårdsdammen vaknar 2018

  1. 17 april, 2018 at 06:32

    Vad skönt att de överlevde :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *