Odla i pallkrage

…vem? Jag? ALDRIG!

Jag bor på landet.

Jag har obegränsat med plats.

Ska väl inte behöva begränsa mina land med en massa fåniga bräder som ändå ruttnar efter ett par år?

Jag har… skaffat pallkragar… Nu står de där i alla fall, trots att jag inte skulle.

Det började med den där boken som jag hittade på ICA, ni vet: Expressen och Aftonbladet klarar sig ju inte längre med att bara sälja kvällstidningar.
20160613_120847Och en smula tidspress: jag kände att jag inte hann snickra ihop fler ramar själv som jag har gjort tidigare år. När jag tänker efter så är ju faktiskt mina tryckimpregnerade odlingsramar ingenting annat än just pallkragar, om än större. Mannen som ägde vårat ställe före oss fick för sig att schakta bort alla jord i från det område som jag senare bestämde mig för att använda som köksträdgård och lägga det som en kulle över jordkällaren!!! Alltså måste jag ändå bygga upp mina odlingsland på höjden eftersom var jag än sätter spaden, men få undantag, stöter jag på berget.

Med lite funderande och insikten kom krypande om hur fel jag har haft i många år (NÄ-HÄ. Har jag haft fel? (igen)) så började jag inse att mina hittills gjorda kragar med måtten 180X180cm är lite svårhanterliga. För stora att krypa runt och rensa i och svåröverskådliga…

Jag har en stor trädgård och jag har alltid tänkt STORT: Stora land, stora träd, stora dammar, stor gräsmatta…

Nu gör jag två små dammar av en stor och, ja, bantar ner landen till pallkragar.

För några år sedan så gjorde jag (med hjälp av mamma) ett, STORT, jordgubbsland där ogräset tog över snabbt och lätt för jag la ingen marktäckduk som jag planterade ner plantorna i. Nu har jag ”räddat-det-som-räddas-kan” och flyttat ett gäng med plantor till enav de gamla kragarna:

DSC_0348

Den gamla ramen till det gamla landet rev jag upp:

20160605_142529

20160606_104803

Den ramen ska återanvändas och halveras på bredden samt fixa att det blir två brädor på höjden och så ska det bli bärbuskar (Goji eller havtorn) med en marktäckduk och täckbark däri.

Efter lite trixande hade jag oljat in pallkragarna, satt ihop dem, grundat marken med sand och tidningar som hindrar ogräs och lagt plattor runt:

20160606_104748Till sist, som sig bör har jag lagt i (köpe)jord och sått:

20160607_210131

Olika sorters sallader och ruccola i den högra och lök och morötter i mitten. Längst till vänster är än så länge tomt. Sockerärtor ska ner. Jag vet att jag är sent ute, mycket för att jag kom på det här sent, men det som blir det blir och jag får planera bättre nästa år. Då ska det dessutom till tre kragar till hitom de som står nu.

Läggmärke till kompostnätet som ligger över. Ovärderliga när man har katt. Dock är de inte så skyddande mot familjen pilfink…

Och så var det ju det härmed att bygga på höjden: Även fruktträden behöver ju jord så de börjar också få ramar nu.

20160607_210148Äppelträdet ”Stenbock” i förgrunden och päron ”Göteborgs diamant” längre bort. Jag ska fylla på jord på båda och lägga marktäckväv från stammen och ut mot kanterna fram till ca 20-25 cm från kanten. Där ska bli lite öppen ord och jag ska plantera smultron kring det ena trädet och lavendel kring det andra. Det kommer bilder så småningom.

Så, som ni ser: Jag håller på att rama in mitt liv :-)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *