Änglatrumpeter och Spikklubba

 

Jag skriver ofta att jag inte är mycket för blommor som ska ”förvaras frostfritt”. Mycket på grund av att jag helt enkelt inte kommer ihåg att plocka in den sortens blommor innan frosten kommer och därmed går mycket förlorat.

Jag har dock lyckats med bedriften att hålla en änglatrumpet (brugmansia) vid liv i tre säsonger nu så i våras vågade jag mig på att köpa en rosa variant också, och en som skulle vara trippelfärgad, gul, vit och rosa i samma planta. Lite felbeskrivet av de som sålde den för det var tre separata skott i planterade i en och samma kruka. Lite fel marknadsföring av det företaget kan jag tycka.

Att hålla dem vid liv innebär inte per automatik att jag vet hur de ska skötas… Jag har tex glatt snaggat ner mitt gula exemplar två vårar, sett det grena sig till en vacker buske men sen har jag stått och kliat mig i huvudet och funderat på varför den inte blommar?

Inte förrän jag hittade en bok i ämnet så gick ett upp ett liljeholmens:

2015-09-11 12.58.53-1

Man ska tydligen inte toppa dem innan de har grenat sig av sig själva!

Så nu har jag låtit både en rosa och en gul växa så mycket de vill på höjden och den rosa (till vänster) visar tydliga förgreningar och jag tror att den gula också är på väg. Båda plantorna är ca en meter höga.

2015-09-11 12.41.54

2015-09-11 12.42.22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den rosa blommar med en blomma men jag kan skymta fler knoppar på väg :-)

 

2015-09-11 12.41.00

Och den trefärgade har stått ute, nere vid dammen sen jag upptäckte ohyra på den för ett par månader sedan. Det har gått hårt åt bladen samt att den blivit lite bortglömd och står i en alldeles för liten kruka, MEN den har blommat med minst sex rosa blommor på en gång och fler knoppar finns. Dessutom sitter det stora knoppar på en av de andra sticklingarna också. Spännande att se vilken färg det är. Även här har stammen delat sig innan den börjar blomma.

2015-09-11 12.47.15

Den stora hemligheten med änglatumpeter, förutom att de måste grena sig själva för att blomma är att de inte går att vattna ihjäl eller ge för mycket näring. De slukar allt. Omättliga.

Sen gjorde jag specialkrukor till dem, allt enligt boken ovan:

2015-08-05 15.48.572015-08-05 15.48.42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lånade sambons borrmaskin och tog en gammal murarhink och borrade massor av hål i och planterade änglatrumpeterna där. Den satte jag dem i större kärl och fyllde på med mer jord. Eftersom de vill ha massor med jord (och näring!) sommartid så är tanken att de alltid ska stå i dessa hinkar så när det är dags att vinterförvara gräver man upp hinken och skär av utstickande rötter och ställer svalt och frostfritt men att man ändå kan slå på en minimal skvätt med vatten vid behöv. När det blir vår igen planterar man ner hela hinken i en större kruka. Då ska de tydligen bli mer lätthanterliga.  Just i år använder jag mig bara av en större hink som ytterkruka. Inte så fancy, men de är ju inte så stora ännu. 2015-08-05 15.58.51

Många förväxlar Änglatrumpeter med spikklubbor – Datura.

Änglatrumpeten  har hängande klockor och spikklubban  har upprätta, stående.

Läser man på Wikipedia så är både spikklubbor och änglatrumpeter släkt med potatisen… Dock är båda sorterna VÄLDIGT GIFTIGA och man bör tvätta händerna om man bara så rört vid bladen. Själv använder jag alltid latexhandskar då jag planterar om eller pysslar mycket med växterna.

I år testade jag att fröså Violspikklubba för första gången. Resultatet blev en otroligt vacker blomma för det gick inte att förutse det vita i den djupt mörklila knoppen:

2015-08-26 10.14.52

Det tråkiga med spikklubban är att man läser att det inte är lönt att spara exemplaren över vintern. Det anses vara lättare att fröså nya när våren kommer. Just nu är den översållad med ytterligare sex knoppar som kommer att blomma i omgångar här i höst.

Känner jag mig själv rätt kommer jag att försöka hitta ett litet hörn till den för övervintring.

Det bär emot att lägga något som lever på komposten…

4 comments for “Änglatrumpeter och Spikklubba

 1. 11 september, 2015 at 05:23

  Hei på deg!

  Jeg er imponert over at du har fått Brugmania til å blomstre! Jeg har også hatt de, men noe blomstring har det vært lite av. Jeg vet at de er grådige, for som du sier så sluker de alt. Jeg ga de nok ikke nok gjødsel. Jeg fikk blomst på de ett år, og da hadde jeg blandet inn kugjødselkompost i jorden. Nydelig farge på de!

  God helg!

  • Nillas Trädgård
   12 september, 2015 at 11:01

   Har jag förstått det rätt så handlar mycket om den här delningen i toppen, att plantan måste få grena sig själv. Därefter kommer blommorna. Och så näring och vatten då förståss.

 2. 12 september, 2015 at 04:58

  Dom kan bli riktigt stora dom där trumpeterna. Fina växter.
  Dom avger någon slags arom som man kan bli lite ”ör i bollen” av. Att ha en bebis sovandes under blommorna är kanske inte att rekommendera. Detta hörde jag av en som har hela trädgården full av trumpetplantor.

  ☺ Ha det riktigt bra och skönt att du fått tillbaka bloggen. ☺

  • Nillas Trädgård
   12 september, 2015 at 10:59

   Det stämmer. De doftar så blir det tillräckligt starkt sägs det till och med att man kan ”få syner”. Min gula blommade med två blommor förra sommaren och den stod i uterummet och det var nästan tillräckligt för att bli bedövande.

   Tack. Blogglusten har väl varit sådär de senaste månaderna. Mest för att jag inte gjort så mycket som varit värt att skriva om. Mycket har ju varit grävande på nya dammen och rensande av ogräs. De blir inte så intressant, dag efter dag, efter dag…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *