Going Bananas…

…kan man väl verkligen kalla det när habegäret efter en planta går över förståndet…?

hur tokig kan man bli… eller hur tokig FÅR man bli, kanske jag skulle skriva.

Ständigt sugen på det nya okända, exotiska och, framförallt, spännande växter till trädgården så tar det proportioner som får mig att sitta kvar på min Kinnarps kontorsstol och fundera ”var det verkligen värt det?”. Jag har mördat åtskilliga dyra trädgårdsväxter då jag inhandlat och i brist på plats eller att jag måste fundera en stund på var jag ska sätta dem, har de hamnat i planteringskön där de blivit stående och efter en vinter har det bara varit en kruka med jord kvar… antingen frostdöden eller brist på vatten-döden…

För ett par veckor sedan så satt jag alltså och stirrade på en auktion på tradera. Jag hade hittat något så spännande som en vinterhärdig banan – Japansk fiberbanan- Musa basjoo. Den ska man alltså kunna ha direkt i sin trädgård. Jordstammen och en del av stammen ska klara upp till -20grader, bladen fryser vid -3… Vilket förmodligen innebär en viss särbehandling och ett smärre bygge av litet isolerande hus (skrev jag at den kan bli 5 meter hög?) när hösten och frostnätterna närmar sig. Den kräver massor av vatten och näring och växer fort! Dock blommar den sällan i Sverige så jag lär väl aldrig få plocka några bananer och ta med till frukosten på jobbet.

Hur som helst… jag hade följt auktionen i närmare en vecka, utrop 1:- och femminuter innan auktionens slut var priset 215.

Sen steg det. Och jag velade.

Och min svans och horn växte ut. Jag SKULLE ha den där j*a plantan.

När den var min hade jag bjudit 415 kronor för den…

Det var ju bara att bita i det sura äpplet (bananen) och betala.

Sen skulle den ju hem också… Jag tyckte att det dröjde… Då visade det sig att den hade tagit en omväg… förbi spånga.

En ensam bananplanta i en mörk kartong i så många dagar som det dröjde… en och en halv vecka senare kunde jag lösa ut den.

En eloge till säljaren ”Palmkungen”. Han vet hur man paketerar växter! Den mådde toppen! Väl inlindad i wellpapp och bubbelplast.20150415_150824[1]

Jag var dock lite bitter då jag dagen efter auktionens slut följde ett par liknande och de gick knappt över 200 kr styck. Inte blev det bättre av att jag hade hittat en bananplanta av samma sort för 89:- där jag ändå skickade efter andra blommor, från ett annat företag tog jag en till. Så nu har jag två.

20150415_151218[1]Bananplantor, alltså.

En ska få bo i trädgården och en ska få bo i kruka på altanen med frostfri förvaring. ”Just-in-case”.

Lite plåster på såren är dock att i går gick ytterligare en auktion ut och den som verkligen ville ha plantan den här gången betalade över 500 för den… Så det är fler än jag som Goes Bananas.

1 comment for “Going Bananas…

  1. 12 maj, 2015 at 08:29

    Hehe, det lyder kjent, selv om jeg ikke har gått bananas over bananplanter ;))
    Men må-ha begjæret kjenner ingen grenser, og det vet jeg alt om…
    Har kjøpt juleroser for mange tusen denne våren…

    Lykke til med bananene! Kanskje du kan begynne med export av de ;))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *