Dvärgnäckros, eller Helig Lotus…

Jag verkar ha en förkärlek till de mest omöjliga projekten. När jag hittade fröer till Nelumbo nucifera på Tradera kunde jag inte hejda mig.

Det kunde ju vara kul med ett litet ”sidoprojekt vid sidan av alla andra projekt och sidoprojekt”.

Det dök upp 7 frön som alla såg ut som förätna fästingar, sådana som man plockar bort från katten:

20150517_155307[2]Jag skulle putsa lite på dem med ett sandpapper och så skulle de läggas i blöt. Eftersom jag aldrig lyckas med tulpaner fick den vasen nu ett uppdrag:

20150517_160744[1]

Jag hade inga större förhoppningar över att det här skulle lyckas, men så en dag efter ca 1½vecka:

 

20150525_152719[1]

5 av 7 frön har grott. Jag byter vatten på dem varje dag nu och de måste ha ganska så ljummet. Den optimala temperaturen för de här små liven för att de ska utvecklas bra är mellan +20 till +30 grader.

I går såg det längsta grodden ut så här:

20150526_173543[1]

Och jag beslutade mig för att hen kunde få flytta in i en egen korg med näckroslera:

20150526_173623[1]

Jag har trätt en nylonstrumpa i näckroskorgen också i ett (befängt) försök att inte leran ska läcka ut i vattnet för mycket.

Och tillslut ställde jag ut den och en till grodd i en murarbalja i växthuset:

20150526_180317[1]Den har fått hornsärv som syrealstrande i ett försök att hålla alger borta och eftersom jag tagit vattnet i från dammen så har en och annan litet grodyngel blivit räddade i från fiskarnas hungriga käftar…

Så nu  håller jag tummarna för dessa och att det inte var för tidigt att sätta dem i leran, eller ut i växhuset. Det finns tre till som har grott och de ska få växa till sig lite till innan de blir utplanterade. Om man bild-googlar på Nelumbo nucifera så får man upp fantastiska bilder. Jag hoppas att baljan räcker. I bästa fall kommer jag att få ha en balja till var grodd. Lotusblommor blir stora, även om den kallades för dvärgnäckros så i annonsen stod ”Blomdiameter minst 12 cm. Höjd blomstängel minst 33 cm. Bladdiameter minst 24 cm. Blomning från frö till blomma 50 – 80 dagar beroende på temperatur”. Till vintern vill de stå frostfritt, gärna kylskåp…

Jag kan redan nu höra sambons fråga ”älskling, vad är det som står till höger om osten?”

 

 

2 comments for “Dvärgnäckros, eller Helig Lotus…

  1. 27 maj, 2015 at 06:57

    Men vad roligt och vad spännande med dessa fröer som faktiskt ser ut som bönor från ”Jack och bönstjälken”. Dom fröerna växte också i vatten:)

    Varmt ska dom ha också.

    Lycka till med detta :)

  2. 28 maj, 2015 at 06:46

    Så spennende at du har fått spiring på de! Ja, du har mange mystiske prosjekter ;)) Godt at du lykkes!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *