Slut på släpandet av vattenkannor???

Jag har länge haft en fundering på hur man enklast vattnar rabatterna utan att behöva släpa runt en massa vattenkannor i hela trädgården. Det är ju en ganska så stor yta jag har, en hel del rabatter börjar det bli, och under varma perioder så blir det riktigt torrt = blommorna måste ha vatten.

Vi har kvar gårdsbrunnen där vi har ”eget vatten” men eftersom kranen till den sitter i ena änden av tomten och jag ska vattna i andra änden… Där även trädgårdsdammen finns.

Jag tänkte på  ett alternativ som slår två flugor i en smäll: Dels ett näringsrikt vatten att vattna med och sen att jag tar vatten i från dammen och då måste jag fylla på med nytt och då blir det en form av omsättning. Nu är dammen stor så det är väl bokstavligt talat en droppe i havet, men jag får ju tag i näringen som jag söker till mina växter.

Det här blev min lösning:

En barnskrinda, en vattentunna, en liten kran + vattenslang i nerkanten av tunnan och några ordentliga spännband. Det krävdes lite experimenterande innan jag hade insett att tunnan ska stå på mitten av kärran. För långt bak och den stegrade när jag körde i väg. För långt fram och den blev svårstyrd. Sen kan jag tycka att själv stången till handtaget är lite kort så det känns nästan som att den vill stegra sig lite ändå.

Tunnan rymmer 80 liter = 8 stora vattenkannor.

Jag fyller upp den med hjälp av en pump som ligger i dammen och drar iväg. Eftersom den är upphöjd på kärran och tunnan är hög så blir det självtryck och vattnet rinner snällt ut tunnan så länge som änden på slangen är lägra än vattennivån i tunnan :-) De landen som är upphöjda från marknivå får jag passa på att vattna först, så det är lite planering som gäller.

80 liter är ju trots allt 80 liter och det är fortfarande inte fjäderlätt att frakta vatten i trädgården (över en ojämn gräsmatta), men jag har kommit i från alla tunga lyft med vatten från dammen och allt bärande över gräsytorna. Jag slipper också trassla med långa vattenslangar, vilket hade varit nästa alternativ om jag inte kommit på att göra den här kärran. Nackdel är väl att kranen och slangen är lite klena så det tar längre tid att vattna, men å andra sidan hinner jorden ta till sig vattnet om det inte kommer för mycket på en gång. Men jag hinnner aldrig somna under tiden jag tömmer en tunna. Jag kan ju också bara lägga i från mig slangen så får det klara sig självt under tiden jag rensar ogräs…

1 comment for “Slut på släpandet av vattenkannor???

  1. 24 juni, 2014 at 02:33

    Alla sätt är bra utom dom dåliga :)

    Själv har jag en jäääätelång slang som jag drar omkring på. Den går runt huset iallafall.

    Ha en bra sommar och stick dig inte för mycket på hallon och rosenbuskar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *