Varför sitta och häcka när man kan jobba i trädgården???

Tidigt i våras så bestämde vi oss för att den häck som växer i stenmuren vid gränsen mellan vår tomt och bondens åker måste glesas ur. Eftersom det även går en elledning i stenmuren och elbolaget med jämna mellanrum är där och sågar ner det som annars riskerar att bli för högt och de dessutom är vänliga nog att ringa på och fråga, eftersom vi har en trädgård, om vi sköter det själva så känner vi det lite som att vi har ”frihet under ansvar”. DVS gör inte vi det så riskerar vi att en dag komma hem och det är trist ner kapat och slängt huller om buller helt utom vår kontroll…

Det här hörnet, som alltid verkar vara lite fuktigt i backen, förmodligen pga all skugga som träden ger, hade jag alltid tänkt på som ett ”woodland” i framtiden. Nu blev det ganska så kalt, och otroligt ljust, även grenar utan löv har skuggat ordentligt:

Som ni det så blev det en del grövre bitar på de ca 50 meterna som vi har att sköta om som kommer att passa finfint i vår braskamin senare i höst, så det blir ju lite lön för mödan också.

Vi tog dem inte helt av. Lämnade dryga halvmetern på höjden. Lite för att det inte skulle bli alltför kalt och avhugget. Sambon är optimist och trodde att det skulle ge rådjuren en ledtråd typ ”hit-men-inte-längre”.

Det var i slutet av mars, innan våren hade kommit i gång. Nu har det gått dryga två månader och bladen har börjat fylla ut mellan de kala stubbiga pinnarna:

Det blir en liten, spretig häck av vad jag tror är alm (rena ogräset!!!) och några lönnar. Nu ska vi försöka hålla det på en jämn nivå. Kanske en manshöjd elelr så långt jag når med sekatören… Det sa vi sist också, men den här gången är jag mer motiverad eftersom det här med trädgård har förvandlats i mina ögon från att vara någonting som ”är kul att ha” till ett riktigt intresse. Trädgården är min målarduk.

Hur vida jag ska fortsätta med mitt woodland-tänk kring det här området är jag lite kluven till. Nu försvann ju de stora böljande skuggande lövbärarna som stod för det mesta av skuggan. Jag hoppas inte att marken torkar ut mer nu.

Nej, jag vill ha det lite mörkare här nere i hörnet. Det ska vara myskiskt mysigt så småningom. Jag kanske får satsa på lägre buskar och träd här nere så att jag fortfarande får en bra skugga, men kan hålla rent under elledningen… Jag har trots allt börjat plantera skuggtåliga växter där för att jag vill ha dem där…

 

3 comments for “Varför sitta och häcka när man kan jobba i trädgården???

 1. 7 juni, 2014 at 07:28

  Det er litt av en jobb å få laget seg et woodland. Jeg har mange trær her, men de står på ”feil” side så de lager ikke så mye skygge.

  Håper du får til å få skyggen du trenger til woodland!

  • Nillas Trädgård
   7 juni, 2014 at 10:40

   Det är lite av samma sak här då middagssolen kommer att skina rakt in över häcken som vi nu tagit ned. Men det är den platsen som är lämpligast eftersom den är så fuktig i marken och vi bor mitt på en åker och högst upp på en kulle. Väldränerat med andra ord…

 2. 8 juni, 2014 at 02:07

  Jag tycker att det är skönt att slippa trädgårdsarbetena numera. Sibbe hade en vinterbonad stuga på Hallandsåsen tidigare. Men det blev så mycket jobb att han sålde den. Och jag slapp att räfsa löv på hösten och gräva i blomsterlanden på sommaren.

  Kram/Gilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *