Knölkalla – Ja se det blommar!!!!

Min knölkalla – Likblomma – Amorphophallus konjac – har fått sin första blomma!

Jag har skrivit om den här förr: HÄR

http://www.nillasgarden.se/2012/02/min-blomma-ar-inte-lik-din-blomma/

I början av Januari upptäckte jag att den knöl som jag lagt i vintervila hade börjat växa och nog trodde jag att det skulle bli ytterligare ett år med en palmliknande liten växt.

I stället växte det upp en stor pinne som så småningom slog ut i en mycket märklig, men fascinerande blomma.

Min största fasa när det gäller den här är att det sägs att den lukta så förfärligt, ungefär som ett kadaver. Inte luktar den gott, men man behöver inte sticka in näsan i själva blomman. För då känns det – och den luktar inget vidare. Men den stinker inte som jag trodde den skulle göra.

Och jag vet inte heller om jag tycker att den är så vacker.

Jag föredrar nog faktiskt den lilla palmen.

Men den är ovanlig.

 

5 comments for “Knölkalla – Ja se det blommar!!!!

 1. 7 mars, 2014 at 10:16

  Så spesiell den er! Jeg har lest om den før men har aldri sett den ”live” :-)
  Spennende plante!

  God helg!

 2. 8 mars, 2014 at 03:06

  Den har jag hört ska lukta illa i hela huset. Skulle gärna vilja prova. Kul att du vaknat till liv igen. Kram

  • Nillas Trädgård
   8 mars, 2014 at 03:31

   Den är känd för att lukta som en blandning mellan ruttna ägg och kadaver… Men jag tror att jag har fått ett snällt exemplar. Jag känner inte så mycket, fast jag är lite förkyld så det kanske är det som är förklaringen 😉
   Jo, jag har vaknat till liv igen :-)
   Förhoppningsvis kan jag få lite fart på min blogg igen. Men det är ju lite trögt på trädgårdsfronten under vinterhalvåret.
   Kram

 3. Hellevi Dahl
  11 maj, 2014 at 09:09

  Hej Nilla!
  Angående knölkallan: Jag har haft en knölkalla snart 10 år. Till min förvåning fick den en blomma i år. Den slog ut häromdagen och det stank faktiskt jätteilla. Förpassade den till badrummet, men stod inte ut med lukten, så den blev flyttad till ett uterum.

  Nu undrar jag hur det ska bli i fortsättningen – kommer hela plantan att dö, när den inte har några blad?
  Förra året gjorde den ovanligt många nya ”ättelägg”, varav jag delade ut några till mina vänner. Än så länge syns inga nya småplantor i krukan.
  Vore tacksam att få höra, hur det blev med din planta.
  M.v.h. Hellevi

  • Nillas Trädgård
   14 maj, 2014 at 01:31

   Hej Hellevi!!!
   Det var funderingar som jag också hade, huruvida den skulle komma igen eller dö.
   Min fick stå kvar i krukan och efter ett tag så började det växa upp en ny liten stam som i dag är ca 5 cm hög. Den växer jättesakta så jag funderar på om jag borde plantera om den i ny jord så att den får lite fart.
   Men den kommer, lugn, om du inte redan har sett någonting sedan du skrev till mig så är det nog bara att avvakta.

   Din fråga inspirerade mig att skriva ett nytt inlägg med bilder hur min kalla ser ut idag.
   Tack!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *