JAS beskärning av klarbärsträd…

… eller, ja, det kanske blev lite mer än så…

Före:

Efter:

Exakt hur dum jag har varit vet jag inte ännu, men trädet var gammalt och massor av halv-döda kvistar där det var låååångt ut till två-tre blad ute på ändarna. Under de tretton åren som jag har ägt det (stod här när vi flyttade hit) så har jag aldrig gallrat det och eftersom man inte ska beskära körsbär på våren så har jag alltid glömt det på hösten.

Ni ser att det är rötskadat (eller ev en närgången trimmer) längst ner på stammen. Jag har grävt ut ca 10 cm jord som jag ska ersätta med en rund-del av grus (ni ser högen i bakgrunden!) och jag har en rulle med galvad gräskantsplåt på lager som jag ska kanta med. Ett par Hortensior står i planteringskön i hop med några hostor/funkia.  De ska få plats här (Hortensiorna i bottenlösa baljor med rhododendronjord). Om den får plats behöver jag flytta en syrenbudleja som i dag står alldeles för skuggigt.

Dör trädet så blir det iallafall en klätterställning till rosen ”Snow white” ska stå där jag grävt en grop och ställt den.

Att jag gjort det så här drastiskt grundar jag på att jag fick tipset att kapa rakt av efter den grymma vintern för tre år sedan då haren ringbarkade två äppel- och ett päronträd för oss. Samtliga sköt nya skott och är i dag hyfsat fina.

Kommer jag att sakna trädet om det dör? Det var inga bär jag gick och åt rakt av. Sura som attan och en ständig kamp om vem som hann först: Jag, getingarna eller kajorna… Men jag gjorde saft på dem… och vilken saft… JO jag kommer att sakna det så jag håller alla tummarna på att min plan lyckas även om det nog kommer att dröja några år innan jag kan plocka klarbär igen!!!

5 comments for “JAS beskärning av klarbärsträd…

 1. 2 oktober, 2012 at 03:23

  Så har gubben gjort med vårt ett äppelträd. Men han ska rycka upp stammen med roten på oxå. Men det regnar ju så han kommer inte dit med traktorn. Kram

 2. mamma
  3 oktober, 2012 at 08:51

  Hej. GRATTIS på födelsedagen
  hoppas attdagen blir fin med
  tårta och paketer. Kram mamma

  • Nillas Trädgård
   3 oktober, 2012 at 10:28

   Tack så mycket.
   Tårta ?
   Paket har jag fått ett platt (Biljett till lokalrevyn), tror inte att jag har mer att vänta. Helt okej för mig.

 3. Mikael Berggren
  10 juli, 2014 at 08:54

  Hej

  Hur gick det med klarbärsträdet ni beskar så kraftigt?

  Funderar på att göra samma sak.

  Mvh Mikael

  • Nillas Trädgård
   13 augusti, 2014 at 09:29

   Hej Mikael!!!
   Jodå, tvärtemot vad alla sa så växer det i dag så att det knakar. Det kommer massor av nya grenar och jag får gallra så att det inte blir för tätt. Dock kommer det väl dröja några år innan jag kan räkna med att det blir bär på det.
   Men det lever och det är jag jättelycklig för. Men jag får nog ta och flytta rosenbuskarna, annars så blir det nog jobbigt att plocka bären i framtiden…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *