En bräcklig stängel av ”New Dawn” stack upp…

…ur det höga gräset. Hade det inte varit för de ljusa knopparna som sökte uppmärksamhet så hade jag nog aldrig sett att den var där. Att den hade överlevt!

Jag planterade denna sköna klätterros för säkert en 7-8 år sedan i vad som då var ett av mina första land och ett totalt oigenomtänkt sådant… Då kvickros, snabbare än blixtens hastighet, involverade sig i jorden tappade jag kontrollen. Det var nybörjarens tid, då man fortfarande trodde att det räckte med att anlägga ett land och göra snygga arrangemang i det och sen skulle det se ut så i all tid och evighet…

Vad fel man kan ha. Rosen drunknade i ett hav av kvickrot… trodde jag.

I förra veckan fick jag då syn på dess tappra försök till blomning och jag skred snabbt till handling, mellan regnskurarna.

Nu fick den en ny plats, intill ett stort träd. En varm sommar så blir det kanske i torraste laget då stora träd gärna dricker mycket vatten, men just nu så var jorden fuktig ända intill trädet.

Det ska till en träkant framför och sen kommer jag att lägga ca 10 cm singelgrus över så att ogräs inte får det alldeles för lätt. Den ska även få lite höstgodis i form av benmjöl… Det sägs att den gillar det… Annars så brukar jag mata rosorna med det jag får från dammfilterna.

Jag tror ju aldrig att den kommer att orka blomma i år, efter flytten, men med lite tur så kommer den igen och blir en ståtlig buskros/klätterros. Den har rykte om sig att ha en enorm växtkraft så det var kanske inte så konstigt att den har överlevt.

Ska klara sig upp till zon 5, blir ca 3-4 meter hög, och blommar rikligt under sommaren.

Beklagar kvalitén på bilderna…

3 comments for “En bräcklig stängel av ”New Dawn” stack upp…

 1. 25 september, 2012 at 03:26

  Hejsan. Så ranglig den ser ut. Men har den överlevt tidigare så växer den nog till sej. Kram

 2. 26 september, 2012 at 03:04

  Växtkraft är helt fantastiskt! Den rosen är verkligen värd att få leva och få en fin omvårdnad nu…Jag kan se framför mig hur vackert det kan bli när den växt upp! Kramiz

 3. 26 september, 2012 at 10:25

  Ja jag undrar. Kan det vara doften månne :)Vi brukar öppna burkarna utomhus under rinnande vatten. Då luktar det inte lika mycket. Vilken otrolig tur attt du så din ros. Måste ju vara jätteskoj efter så många år. Lycka till med den nu.
  Kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *