Rosenhagtornen har återuppstått…

…från den brutala snaggningen av dem som jag gjorde i våras.

Eftersom jag ser att några av mina läsare har googlat sig hit efter att ha letat på rosenrost på Rosenhagtorn så kan jag ta och dela med mig av mina erfarenheter. Dock vill jag påpeka att jag har ingen aning om om jag verkligen lyckats att bota träden, eller det bara är en lite släng av tur och en tillfällig uppryckning jag har gjort. Det ger väl sig om ett par år… Så här har det gått iallafall.

Förra året så tampades jag som bekant med paniken över rosenrost på träden och fick rådet att klippa ner det så mycket som det bara gick, (länkarna går till olika inlägg jag skrivit om detta) och sen, när de första bladen bröt fram skulle jag bespruta den med något medel jag köpte på plantskolan. Snaggningen genomfördes i slutet av februari:

Bladen slog ut i maj, dock glömde jag bespruta dem, MEN de har hållit sig hur fina som helst under hela sommaren, inte ett rostblad:

Vid den här tiden förra sensommaren var trädet helt kalt och jag var övertygad om att jag skulle få såga ner och sätta något annat där i stället. Visst, jag ropar inte ”seger” ännu, men jag känner att det var ett bra beslut att kapa ner det, jag påstår inte att jag ”botat det i från rosenrosten” om nu någon som läser det här får för sig att göra samma sak, men det ser ut att hålla sig friskare i år än tidigare år. Mina vänner som har haft samma problem med rosenrost har inte gjort något åt sina träd och de har fortfarande problem i år. De säger att deras träd är bruna och kala.

Klipper ni ner angripna träd, och det gäller väl växter av alla de slag som bär synliga sjukdommar så VAR VÄLDIGT NOGA MED ATT TA UNDAN ANGRIPNA BLAD OCH GRENAR OCH BRÄNN DEM (ELLER LÄMNA DEM TILL ÅTERVINNINGENS BRÄNNBART) SÅ HJÄLPS VI ÅT ATT BEKÄMPA SJUKDOMMAR!!!

En annan positiv effekt av detta var att trädet blev mycket mer buskigare. Fler grenar och tätare. Just nu ser det fint ut, vi får se när bladen faller (naturligt) i höst och det behöver ses över ytterligare med sekatören. Blir glad om jag slipper så att vi får se en underbart härlig röd blommning till våren!!!

1 comment for “Rosenhagtornen har återuppstått…

  1. 7 augusti, 2012 at 03:55

    Vilken tur att den klarade sej. Jag har två frågor till dej om växer. Bladen på våra äppelträd har blibit bruna, inte alla men många. Vad kan det vara? Äpplena syns det inget på. Sen har vi en gammal Jasminbuske, När ska man klippa ner den? Höst lr vår. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *