Kandelaberviva,…

…Candelabra Primula, gjorde entré här förra sommaren då den planterades men aldrig hann blomma.

Sambon han är en flitig gäst på div veteranbilsträffar där det är mer en regel än ett undantag att ett område med marknadsstånd med relaterat matrial finns till salu (”Relaterat” tolkas som allt i från just bildelar men även loppisprylar/begagnat prydnads och nyttoföremål. Förra helgen köpte jag tex ett märkesrelaterat trebensstativ till min nya systemkamera för 50 kronor! Man får lägga på en nolla om man ska köpa ett nytt.)

Det finns speciellt två damer som åker med sina gubbar som brukar sälja. Och när gubbarna säljer sitt så har damerna grävt hål i rabatterna och delat perenner och säljer dem. Det är härifrån som min kandelaberviva härstammar:

Den börjar blomma längst ner och när den är nästan färdig där så skjuter den upp en omgång knoppar till på höjden och blommar igen och så en gång till. I denna plantas fall tre ”våningar”, jag vet inte om de kan få fler.

Tjusig var den iallafall och jag tyckte att jag njöt länge av den.

Och fröställningen efter är inte så illa för ögat den heller:

 

 Försöker hitta lite fakta om den på nätet för att se om jag har lyckats plantera den här i rätt läge.

Hittar inte så jättemycket förutom att de ska stå i halvskugga, näringsrik jord, de finns i blandade färger och blir ca 50 cm (tycker jag lät högt!).

Dessutom ger ett blommingstid på så lång tid som från juni till augusti…

Men så är det ju olika hybrider och sorter också och jag vet ju inte mycket om ursprunget och att de som sålde den kallade den för just kanderlaberviva…

Skit samma, vacker är den och vad spelar då ett namn för roll?

 

7 comments for “Kandelaberviva,…

 1. 16 augusti, 2012 at 10:48

  Vilken kul ide och bra för alla trädgårds intresserade att sälja på bilträffar!
  Blommor är aldrig fel 😉
  Ja kanske har jag en Madonna lilja, vet ej. Grävde upp den då huset där jag jobbade skulle rivas och vi flytta.
  Kul med historien kring varje växt tycker jag…
  Kram Sussi

 2. 16 augusti, 2012 at 03:26

  Sådan där rosa har jag haft som krukväxt i min ungdom. Kram

 3. 16 augusti, 2012 at 07:20

  Trevlig sida hit tittar jag igen//Britt

 4. 16 augusti, 2012 at 08:41

  Kul, jag kände inte till den.

 5. 17 augusti, 2012 at 03:41

  En sådan blomma har jag nog aldrig sett…fast nog verkar det som du satt den i rätt läge när den nu blommat så snällt! Kramiz

 6. 17 augusti, 2012 at 09:31

  Det är så roligt när växter bestämmer sig för att trivas. Jag har fått två Frilandshibiscusplantor och till min stora lycka klarade dom vintern. Dom bor i burar så att harar och annat inte kommer åt dom. Mördarsniglar har hittills inte rört dom. Får se om dom klarar nästa vinter. Kommer att täcka dom ordentligt! :)

 7. 19 augusti, 2012 at 01:37

  Skitsamma vad den heter! Dessutom ser den ju ut att trivas där den står hos dig också. :)
  Så fin den var!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *