Göra egna planteringskrukor till dammen…

… är något som jag klurat på länge.

Det finns ett par alternativ för den som har damm hur man kan /vill plantera sina växter.

Dels kan man, om man planerar en sump-rand och etapper redan när man bygger dammen, plantera direkt i dammen, på dammduken. Man  bygger liksom fickor när man lägger ner jorden/gruset så att det inte smiter. För den som ska bygga damm så rekommenderar jag att man läser på ordentligt, det gjorde inte jag….

Sen finns det krukor i plast, som ser ut som nätkrukor, i olika storlekar och flera olika former (rund, fyrkantig eller ”svängd”). Jag har köpt en hel del av dessa, men upplever att sätter jag dem för grunt så sprängs de sönder eller blir väldigt deformerade när isen fryser och innehållet inte riktigt får plats i krukan.

Några gånger har jag köpt ”planteringspåsar”, svarta mjuka påsar gjort av lite kraftigare material, typ tätare marktäckväv. Två nackdelar: De är lika dyra som plastkrukorna och det verkar som att de är lite för täta för det tar tid innan vattnet hittar in i krukan och den står stadigt. (Det har hänt att jag släppt en planterad kruka lite för tidigt och den har vält = all jord och singel dansar ner i dammen och förorenar…) och sen hittar inte rötterna på alla växter igenom utan växer ”uppåt” så alla rötter ser ut som en lurvig matta upptill i krukan.

Då jag egentligen skulle använda marktäckväven till att lägga mellan jordgubbarna så stod jag och funderade: Den är en meter bred (”Nelson Garden”, rulle på 15 meter). NOTERA: Detta är en tygvariant. Det finns marktäckväv som är av plast, men den är jag tveksam på om det går att sy i…

Det var här vår gamla trotjänare åkte fram:

Och jag mätte upp en remsa på 75×25 cm och två fyrkanter på 25x25cm:

Jag var inte alls petig när jag mätte, de ska ner i dammen så vad spelar det för roll om den skulle sluta med ena sidan två cm kortare än den andra??? Så lägg inte ner en massa tid på att millimetermäta!

Sydde på de små fyrkanterna på mitten av långsidan:

Sy därefter i hop sidorna en efter en:

Och när alla fyra sidorna är ihopsatta ser det ut så här:

Jag tog saxen och trimmade till de övre kanterna lite (utan att skada sömmarna) inför det sista steget då jag vrängde hela krukan så att sömmarna kom inåt och jag sydde en stadigare kant upptill.

Voila! Och en dammkruka har blivit till:

Och Kompisar fick den:

För när man väl fick in snitsen i det här så tog det max en kvart från att jag stod med saxen i näven för första klippet till att jag klippte av tråden och krukan var klar.

Jag understryker att jag har precis börjat testa de här och har inte haft de här krukorna under en vinter. Jag vet inte hur stygg isen kommer att vara mot det här materialet. Har jag otur så fryser de sönder, marktäckväven är lite tunnare än krukorna i tyg som man köper, och då kan jag få ut all jord i dammen. Inte bra. Men jag är villig att ta risken. 

Och till sist så vill jag även tillägga att var noga med att titta efter så att det inte ligger en katt i botten innan i planterar, det är inte heller bra:

11 comments for “Göra egna planteringskrukor till dammen…

 1. 14 augusti, 2012 at 03:43

  Denna idé ”snor” jag av dig till mitt nästa projekt som blir under 2013. Massor av tack!!!

  Jag tycker om gult och gula blommor, men det har blivit för mycket gula blommor i min trädgård och framför allt nu när praktlysian har spridit sig som en löpeld i många av mina rabatter, så till nästa säsong blir det mera vita, blå, lila, röda, oranga blommor 😉

  Ha en fortsatt bra vecka!!

 2. 14 augusti, 2012 at 09:56

  Hej!
  Hoppas det ska funka bra med krukorna, smart att sy egna! =)
  Jag pysslar på med min balkong, inte allt som funkat i sommar men odlat lite av varje i alla fall! =)
  Ha det så bra!
  Kram Elenor

 3. 15 augusti, 2012 at 07:19

  Så bra den där symaskinen är va, exact likadan har jag som min första symaskin, det som skiljer sig mot din är att man sitter fast på en trälåda 😉

 4. 15 augusti, 2012 at 08:19

  Så smart idé du hade. Nu vet jag hur man ska sy en fyrkantig kub. Det går ju bra att använda till olika saker. Tack för idén.

  Sv: Om du läste i min andra blogg Resebloggen, fick du se vad som serverades hela kvällen. Jag lade in det i går kväll.

  Kram/Gilla

 5. 15 augusti, 2012 at 10:41

  både du och jag är duktiga, jag sydde också egna sådana krukor till dammen vi hade förut, nu har vi ingen längre eftersom våra vovvar älskade vattnet och alltid skulle vara där och ”fiska”, det var inte så roligt eftersom de blev jättelortiga, det blev ju blöta först och sedan sprang de i jord och då….. ja så var det
  kramar

 6. 15 augusti, 2012 at 03:02

  Nä inte vill man plantera ovanpå katten hellen. Överraskningen Var att Mattias farmor varit min dagmamma. Kram

 7. 15 augusti, 2012 at 03:51

  Sv: Jo det var ett bröllop av klass minsann.

  Kram/Gilla

 8. 15 augusti, 2012 at 09:03

  Bra idé, hoppas att de fungerar som du vill i vinter. I annat fall kanske du kan sälja dem som kattkorgar :)

 9. 16 augusti, 2012 at 04:37

  Så himla påhittig o händig du är…det kommer säkert att fungera jättebra! Ser precis ut som min Cesare när han ligger där i krukan! Kramiz

 10. 19 augusti, 2012 at 09:06

  dubbelt tyg kanske är en idé :)

  • Nillas Trädgård
   19 augusti, 2012 at 09:52

   Ja… jag har faktiskt tänkt tanken. Har nu fått tag i ett lite tunnare tyg/väv, så jag blir nog tvungen att ta dubbelt i fortsättningen :-)
   Ha en fin dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *