Fröså perenner…

…var ju en aktivitet som jag ivrigt ägnade mig åt tidigt i våras.

Trots öm omvårdnad och i de flesta fall nerfrysning/ stratifiering så lyckades jag inget vidare och fick tillslut bara upp ett par perenna stockrosor, några aklejor, 75 bukettvioler, borstnejlikor, några få plymspirea, vippgräs och EN libbsticka. Det blev ju inte någon trängsel i de nya landen om man säger så…

Äkta stormhatt, stjärnflocka, ramslök, luktviol, såpnejlika, gullklematis, blå bergvallmo och jag misslyckades till och med med praktlysingen som ska vara värsta ogräset (fast där kanske en tillfällig vattenbrist var en bidragande faktor… De kom faktiskt upp) men jag är rädd för att jag ställde dem alldeles för ljust, i ett söderfönster och lyckades inget vidare med en jämn vattnentillförsel. De fick torka ut lite väl mycket ibland… :-(

De som självsår sig villigt i trädgården är desto fler: Kungsljus, akleja, röd oxalis, nunneört, vit tovsippa, Silver marton, silverbuske (nåja, den kryper med utlöpare under marken), penseer och några till.

MEN JAG GER INTE UPP!!!

Jag har just skickat i väg en order till Impecta.se på ytterligare fröer. De har ett erbjudande just nu fyra påse till priset av tre.

Den här gången ska jag försöka mig på konsten att så direkt på friland, utomhus i höst så att fröerna får en naturlig stratifieringsperiod som det ska vara. Jag har sparat massor av äggkartonger som jag tänker så i (för att kunna hålla isär de olika fröerna) och ställa dem i en odlingslåda och naturligtvis sätta kompostnät runtomkring. Annars lär de bli mixade iallafall…

Vad jag beställde:

 • Läkesilverax
 • Ramslök (nytt försök!)
 • Porslinsanemone
 • Hasselört
 • Astilbe
 • Stäppkål
 • Myskmandra
 • Vaxklocka
 • Pyreneisk lilja
 • Tibast (buske)
 • Dårört (3! frön. Här är det upp till bevis om det ska bli något. Men man är väl en dåre som beställer dem ändå…)
 • Vallört
 • Spetsmössa
 • Och Flerårig stockros

Mycket sorter som ska klara skuggiga platser. det är det jag har tittat på i första hand även om någon solälskare finns med (Stäppkålen och stockrosen)

Detta + återstående fröer av det jag beställde i våras åker ut i mitten av september. Sen är det bara att hålla tummarna.

En bild på grannens ena stockros som jag gått förbi många gånger denna sommar. Har glömt att fråga om den är perenn:

3 comments for “Fröså perenner…

 1. 27 augusti, 2012 at 10:49

  Det fanns en tid då jag pysslade mycket med att så fröer.
  Men eftersom jag absolut inte har gröna fingrar blev resultaten alltid klena.

  Kanske jag ska ta nya tag med sådden nästa år

 2. 27 augusti, 2012 at 12:31

  Jag hade för en tid sedan en bild på en knoppig stockros. Blev då lovad ett kort när den blommade, men det är väl glömt nu. Kram

 3. Bettina
  28 augusti, 2012 at 06:05

  På’t igen! Och den där libstickan, det gör inget att det bara är en. Jag har ”bekämpat” min i sommar. Stor som en mindre skog. Gott förvisso, men den tar för sig rejält.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *