Den lilla dammen…

…har blivit lite åsidosatt i år eftersom jag beslutat mig för att lägga ner energin på den stora och försöka få fason på den. Men inte kunde jag bara låta den lilla står och murkna igen, vem skulle kunna det?

I vanliga fall brukar den lilla dammen vara i gång redan i slutet av april, rengjord med filter och pump gående för fullt. I år drog det ut på tiden och inte förrän i slutet på maj började jag ägna uppmärksamhet och fundera på om det gick och bara ha den som ett litet vattenblänk, bara låta växterna få frodas och skapa sin egen mikroklimat och miljö? Inte ha några fiskar i som kan grumla vattnet och det har under årens lopp blivit ett ganska så mörk hörn dessutom då träd och buskar vuxit sig större.

Näckrosen Laydekeri Fulgens, lite smalbladig kaveldun, en kabbeleka och några iris har varit de enda växterna som huserat i dammen under några år, nu finns där även Sjögull, vattenblink, vattenmönja, vattencrassula, Hornsärv, bäckveronika, vattenaloe, kalla och lite simbräken. Mao, jag har fyllt ut ordentligt…

Inte nog med det: Jag la ett tio cm lager med småsten i botten av dammen. Jag har någonstans hört att det hjälper till att skapa balans om mikroorganismer har någonstans att fästa.

Sen sydde jag en stor säck av marktäckväv. Den fyllde jag med torvströ och la grus överst och så planterade jag växterna som i normala fall växter i sumpzonen. Den syns uppe i högra hörnet och den upptar ca en fjärde/femtedel av ytan:

Bilden ovan är i från Juni och i dag ser den ut så här:

Vattnet är fortfarande rimligt klart tack vare växterna och den vandrande skuggan som dammen ligger i. Schersminbusken har blommat och släppt i från sig hyfsat med skräp från blommorna men vattnet har tagit det här bra. Det bor en groda i dammen och ett gäng med dykare (en vattenlevande skalbagge för den som inte vet).

Växterna har också vuxit till sig och frodas fint. Näckrosen Laydekeri Fulgens, som är en skuggtålig sort, blommar fint:

Tanken är att till hösten lämnar jag det så här. Jag plockar så mycket skräp som jag kan komma åt för hand, lägger på ett nät för att förhindra löv som faller ner, men sen ska den få klara sig självt till våren och förhoppningsvis bli fin. Mina enda orosmoment är att inte vattenaloen klarar sig och att säcken jag sydde som sumpzon spricker av isen (dammen bottenfryser) och all jord rinner ut i övriga dammen. Men det är en chans jag tar.

Så det här är för mig ett experiment. Jag älskar vatten och dammar och slår det här väl ut så är det inte helt otroligt att damm nummer tre är på gång…

 

3 comments for “Den lilla dammen…

 1. 5 augusti, 2012 at 03:09

  Oj jag visste inte att du hade en liten plaskus oxå. Röda näckrosor är så fint. Kram

 2. 5 augusti, 2012 at 08:59

  Åh, vilken underbar damm, jag ska försöka anlägga en i min trädgård nästa år.
  Tack för ditt inlägg hos mig ang. krolliljan, jag ska försöka ta några frökapslar och se om jag kan föröka dom, men det tar ju nästan 2-4år innan det blir en liten plantan.
  Men jag är jätteförsiktigt med de plantor jag redan, och hoppas att jag får några till nästa år. För när jag klippte gräset för första gången i år så klippte jag nog av några plantor, men nu vet jag på ett ungefär var de är så nästa år tänker jag klippa min gräsmatta med försiktighet 😉
  Ha en riktigt bra vecka.

 3. 6 augusti, 2012 at 08:07

  Ljuvlig näckros!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *