Dagliljor…

…Hemerocallis, inte trodde jag att det var en sådan stor ”grej”, att folk samlade på olika sorter och att det finns hundratals med olika att få tag i.

Men från att bara ha sett tett litet hörn med några få sorter i den lokala plantskolan har jag nu insett att det är en passion för många människor, helt i klass med att ha en egen rosengård eller att samla på pioner, klematis eller olika sorters tulpaner.

Själv köpte jag ett par krukor med det totalt intetsägande namnet ”Gul Daglilja” för att jag behövde fylla ut ett land ”med något”…

(Det här var inte den mest smickrande bilden, men i dag bjuder inte på något fotoväder)

Jag hade missbedömt längden på landet och, tja, det kunde ju vara kul med en röd variant också… Jag kanske skulle säga ”Pardon me” för jag var så arrogant och köpte den för att den var billig:

Sen var vi på lands ”Öppna Trädgård” och besökte Olssons trädgård utanför Skara… Jag måste erkänna att jag har smått panik över HUR FINT man kan ha i en privat trädgård!!! Jag känner mig inte ens i närheten av detta men oj vad det inspirerade att gå där. Kika gärna in på länken här ovan och se själva. De visar många fina bilder på sin blogg.

Här kan man kanske säga att jag blev lite nyfiken på vad det här är för blommor egentligen, och plötsligt såg jag dagliljor överallt!!!

I raskt takt flyttade då ”Little Cobbler” in:

”Little Carnation”:

Och så ”Pandoras Box”, som jag tyvärr inte lyckades fånga blommande på bild… :-( men HÄR är en googlesökning på bilder på den.

Dagliljor verkar vara väldigt lätta växter. De heter daglilja för att en knopp blommar bara just en dag och sen vissnar. Har jag förstått saken rätt så är de egentligen inga liljor (som är lökar) utan har ett rotsystem. De växer fort och blir snabbt stora ruggar bara de får massor av sol, näringsrik, fuktig och väldränerad jord. Och tydligen tåliga som bara attan…

Nu ska jag sätt stopp för fler sorter i år. Jag läste på HIH-gruppens hemsida att det finns över 72000 olika registrerade sorter så det är väl inte omöjligt att jag springer på någon mer som jag vill ha…

3 comments for “Dagliljor…

  1. 24 augusti, 2012 at 07:03

    Hejsan. Fina blommor. Jag har pension igen till tisdag morgon. Men funderar på att ta pension på heltid. Kram

  2. 25 augusti, 2012 at 06:37

    De är ju jättefina! Tänk att ett impulsköp kan bli så fint…Vet inte om du kikade på de inläggen före det om fårullen, men dotter Wictoria är ju precis som du med sina blommor fast hon har ingen dammanläggning men en mycket stor trädgård och massor av planer. Kramiz

  3. 25 augusti, 2012 at 09:32

    Jag gillar dagliljor, de är ju så tacksamma. Men än så länge har jag bara två sorter…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *