Kejsarkrona V/S Kejsarkrona…

…= förvirring???

Mina Kejsarkronor i landet här utanför har sedan länge blommat över för den här säsongen, men de väcker lika mycket glädje varje år då de som första blomma lyser i de annars ganska så trista och bruna landen.

I affären marknadsförs de som Kejsarkrona, Fritillaria imperialis, och de finns i rött, gult och orange…

MEN:

När jag var ”liten” fick jag ofta följa med min bästa kompis hem till hennes mormor. Varje sommar förundrades jag av ett knippe orange blommor som stod lite avskilt i en stenmur och jag fick vet att detta var Kejsarkronor.

I förra veckan fick jag glädjen att studera denna variant lite noggrannare. Nu är det juli månad och de blommar för fullt, både i trädgårdar och lite här och där i ensliga stenmurar.

Googlar man Kejsarkrona så får man upp bilder på den varianten som man köper i affären (övre bilden).

Googlar man Lilja så får man upp den som jag sen liten känner som Kejsarkrona och då under namnet ”Tigerlilja”, Lilium lancifolium

MEN Googlar man ”Tigerlilja” får man dessutom fram bilder på en orange lilja med kronblad som är uppvikta likt Krolliljan…

Men i folkmun verkar de alla gå under namnet Kejsarkrona.

Jag är mer än förvirrad.

Någon som vet?

6 comments for “Kejsarkrona V/S Kejsarkrona…

 1. 10 juli, 2012 at 12:55

  Nej det vet jag inte men den lilja du har på understa bilden blommar i grannens häck. Här hos mej blommar snart en rosa variant. Kram

 2. 11 juli, 2012 at 02:43

  Inte lätt med alla dessa olika liljor, men Kejsarkrona hade jag när vi hade huset så de känner jag till, jag hade Tigerliljor också och de var oranga med svart i. Kramiz

 3. Stig
  1 augusti, 2012 at 09:20

  Flera olika ”liljor” har i folkmun haft namnet ”kejsarkrona”. Numera är det Fritillaria Imperialis som ”officiellt” har detta namn. Liljan på den andra bilden verkar vara en ”brandlilja” (med uppåtriktade klockor). Både brandliljan och tigerliljan har ofta kallats för kejsarkrona.

  • Nillas Trädgård
   1 augusti, 2012 at 01:08

   Tack Stig för ditt svar. Lite som jag misstänkte då, att flera liljor har kallats Kejsarkronor.
   Jag har nu kommit över egna exemplar av Brandlilja som jag vårdar ömt :-)

   • Stig
    2 augusti, 2012 at 01:08

    Lycka till med brandliljorna. De brukar vara lättskötta och förökar sig gärna på egen hand genom bubiller. Om man inte är för ivrig vid ogräsrensningen så kan man efter några år ha hela ruggar av brandliljor. 😉

    • Nillas Trädgård
     5 augusti, 2012 at 12:21

     jag skulle älska att ha hela trädgården full av dem :-)
     Det är väl ofta så att jag har sett brandliljor ståendes i häckar och utmed åkrar att de små bubillerna ramlar ner i åkrar eller gräsmattor och aldrig får en chans. Jag har sett ett par ramla av här och då har jag pillat ner dem i närheten av moderplantan så jag är nästan barnsligt rädd om dem :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *