Plymspirea…

…Aruncus dioicus blommar så härligt fluffigt på försommaren.

Det största problemet för mig är att jag tycker att jag aldrig hinner se när det händer, det tycks vara över på någon sekund (egentligen så undrar jag varför, den är precis framför fönstret!).

 Plymspirea är en ståtlig perenn som kan bli över en och en halv meter hög. Jag tycker att det är fantastiskt hur den på hösten vissnar ner för att återkomma på våren och den verkar bara bli större och starkare för vart år, tycker jag.

Härdigheten är det inget fel på, ska klara sig upp till zon 7 eller 8. Ska man plantera mer än en tillsammans är c/c 50 cm.

Jag har läst att den tycker inte om att flyttas och vår planta, som står intill husväggen i söderläge är väl kanske inte smartast placerad då den tagit upp en bra bit av landet. Plymspirean vill inte torka ut och jag har funderat på om det var så smart att placera den utmed en södervägg, dels den heta solen men också det att hustaket tar en del av regnet  så den står inte där det är fuktigast, men den växer ju så att det knakar och då måste den ju trivas. Den ska ha ett ordentligt rotsystem, så förmodligen hittar den nog vatten ändå så det räcker.

Nu hade jag då tänkt att gå mot konstens alla regler och dela plantan. Jag läser mig till att det ska göras efter blomning, men jag är inte färdig med den delen där jag tänkt de plantorna jag får ut ska stå… jag hade tänkt mig använda Plymspirean som en häck utmed det filtersystem/bäck som jag hoppas bygga nu i sommar. Det blir en liten vattenyta till som behöver skugga och då kan det passa bra.

Jag köpte en påse fröer i från impecta.se i våras, men det gick inget vidare och endast ett fåtal små blad sticker upp i från de krukorna (trots köldbehandling i kylskåp). Jag får nog lägga ihop de krukorna för att få en planta är jag rädd.

Jag trodde faktiskt att Plymspirea var släkt med Astilbe eftersom jag tycker att de liknar varandra, men det är tydligen ett helt annat släkte.

8 comments for “Plymspirea…

 1. 30 juni, 2012 at 04:54

  Riktigt fina är dom :)

  Kram

 2. 30 juni, 2012 at 05:23

  En sådan hade vi där vi bodde tidigare, innan jag bloggade. Visste inte vad den hette. Men den är fin. Kram

 3. 1 juli, 2012 at 04:35

  Det går utmärkt att flytta Plymspirean! Jag hade ett jätteexemplar som också stod vid Södervägg, den fluttades och trivdes så bra så den redan året därpå hade blivit avsevärt mycket srörre…som en jättestor buske! Så fin! Kramiz

 4. Bettina
  1 juli, 2012 at 07:44

  Vilket fluff! Rolig och fin tycker jag. Hur ser den ut när den blommat över? Blir det skräpigt då?

  • Nillas Trädgård
   1 juli, 2012 at 02:35

   Blommorna nickar till och blir mörkt bruna. Jag brukar klippa bort dem relativt snabbt.

 5. mamma
  1 juli, 2012 at 10:40

  Hej. Undrar om du tog den från Nhr
  eller det är en som du har satt.
  Den är i allafall fin, jag tycker
  om den. Kram mamma

  • Nillas Trädgård
   1 juli, 2012 at 12:10

   Nej, den här har jag köpt själv… till pappas stora förskräckelse 😉

 6. 1 juli, 2012 at 12:45

  Jamenvisst… Det är mkt olika grejjer man ska vara med på…. haha… Instagram är typ som twitter, men man lägger upp bilder istället för små inlägg med text. Nästan som en miniblogg med bara bilder, kan man väl säga… :)

  Tack för kommentaren om bilden! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *