Stockros, Alcea rosea…

Alcea rosea

…jag väntar på att de ska börja blomma snart.

Stockrosor är tvååriga men man kan lura dem lite genom att klippa av blommorna efter att de vissnat så kommer de igen åtminstone något eller några år till. Med min dubbla rosa har det fungerat i två år, den är inne på sin tredje sommar:

 

 Och jag har två svarta med enkla blommor, Alcea rosea ”Nigra” där en av dem blommade förra sommaren:

 Den andra ser ut så här just nu:

Kolla höjden… och det är en bit upp till det fönstret och då ser man knappt blomställningarna ännu… Så det ska bli riktigt roligt att se när den verkligen blommar!

Jag har matat det här landet med slammet som blir efter att jag rengör filtren till dammen. Det är rena ”anabola” för blommorna. Har aldrig haft så stora växter i det landet, men å andra sidan så är det alldeles för trångt och mer eller mindre kaos och vissa perenner syns inte alls så det är inte enbart positivt.

Tillbaka till stockrosen så är det något litet djur som ätit på bladen. Den rosa är ännu mer tilltufsad och äten så den är jag orolig för. I övrigt så ska Stockrosor stå i full sol, dock inte bli uttorkade för då riskerar de att få stockrosrost. Och så får man binda upp dem så att de inte bryts när det blåser. Någonstans i det där gröna berget står det en tomatspiral. De tycker jag är praktiska för den sortens blomställningar då man kan vira runt växten i spiralen. Har dock en känsla av att det inte kommer att fungera så bra i år…

Det finns faktiskt en perenn variant, Alcea filifolia, och den har jag frösått tidigare i år. Den ska vara mer motståndskraftig mot rosten än den tvååriga. Just nu är de plantorna (två) ca tio cm höga och just utplanterade i ett land. Fortsättning följer…

6 comments for “Stockros, Alcea rosea…

 1. 21 juni, 2012 at 11:28

  Jättefina stockrosor, jag gillar dom svarta. Ha en trevlig dag. Var nog i närheten av dej igår, vi var till falköping. Kram

 2. 22 juni, 2012 at 08:16

  :-) Går i väntans tider jag med. Jag blev riktigt förvånad när stockrosorna tittade upp igen, jag klippte av dom, men alldeles för sent. Glad överraskning! Glad midsommar också!

 3. mamma
  23 juni, 2012 at 01:36

  hej. snygga stockrosor.

 4. 24 juni, 2012 at 09:05

  Jamenvisst, bilar kostar bara massa pengar… Har haft rätt så mkt otur med mina bilar, så jag hoppas det tar slut snart! :/

  Fina blommor du har förresten! :) kram

 5. Eva wälivaara
  12 augusti, 2014 at 02:39

  En fråga? Ska man klippa ner den rosa stockrosen till marknivå när den blommat eller senare på hösten?

  • Nillas Trädgård
   13 augusti, 2014 at 09:20

   Hej Eva!!!
   Jag brukar försöka nypa av blomma efter blomma i takt med att de vissnat. Jag går kanske över dem en gång i veckan så att jag får bort dem innan fröställningen hunnit mogna. Det är tydligen det som är det viktigta, att inte fröna hinner mogna för då anser plantan att den har gjort sitt. När den börjar bli ranglig och ”inte vacker längre” (en bedömningssak) klipper jag hela ”blomsterstocken” där blommorna sitter på i botten på bladrosetten. INTE själva bladrosetten, de låter jag vara kvar.
   Nu är det ett par år sedan jag skrev det där inlägget och den rosa dubbla stockrosen klarade bara den sommaren också. Sen kom den inte tillbaka. De svarta är inne på sin fjärde sommar. Och jag hoppas väl att jag ska få njuta av dem nästa år också fast de är ju också egentligen bara två åriga. Så det är inte så att man kan hålla liv i dem i alla evighet. Nu har jag satt en perenn variant där istället, som också är rosa, och den hoppas jag kan vara lite längre.
   Tack för din fråga och för att du tittade in på min blogg. Välkommen åter!!!
   MVH
   Nilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *