Sparrisplantorna ”Mary Washington”…

…har fått flytta ut till sin ”mellanstation” i helgen.

På bilden har jag inte grävt mer plantorna utan de står i sina utskolningskrukor, tidningspapperskrukor, där vi ställde ut dem för att lättare se hur tätt det blev. Och det blev jättetätt!

Jag tror att vi räknade till 170 småplantor där och då fick jag ändå sätta några under ett äppelträd.

Här ska de nu stå i ca två år. Sen ska honplantorna gallras ur för de ger minst skörd + att jag då ska ha gjort iordning ett ordentligt sparrisland där hanplantorna ska flyttas till och ge skörd i en 15 till 20 år. Minst!

Jag gjorde dock ett litet misstag. Ni ser de krukorna som är ”vitast” på vänstra halvan i bild. De var tyvärr inte avhärdade innan jag tog ut dem så när jag kom ut dagen efter så var plantorna helt vita. Lite för kallt för dem och då var det ändå inte under +5 på natten. Nu håller jag tummarna för att de kommer igen i från botten.

Å andra sidan så är det ju mer än hälften av plantorna kvar… På påsen, som  jag köpte från Impecta.se, står det att den innehöll frön till ca 40 plantor… Men då måste de bara räknat genomsnittet på hanplantorna.

Den här sorten, ”Mary Washington”, ska vara den mest lämpade för Svenska förhållanden,  klarar sig till zon5-6, och vara resistent om sparrisrost. Bra med tanke på att det är mycket jobb med de små liven.

Nu är det bara att låta de här växa i två år och bli ett härligt buskage på ca 1-1½ meter högt…

Skörda mina första sparrisskott kan jag göra om tre år.

Men jag ska berätta en liten hemlis: när jag skolade om dem kunde jag inte låta bli att smaka en liten planta … Lite ”pinnig” men helt okej faktiskt…

4 comments for “Sparrisplantorna ”Mary Washington”…

 1. 22 maj, 2012 at 04:32

  Hejsan. Om tre år får jag komma o provsmaka. Kram

 2. 22 maj, 2012 at 06:24

  Det var verkligen ett framtidsjobb med dom plantorna. Jag skulle vilja ha dom med en gång.

  Sv: Det var kul att höra att du vill prova på maskrosmarmeladen. Jag har inte tid att gå ut att plocka såna nu.

  Kram/Gilla

 3. Margareta
  3 juni, 2014 at 07:26

  Hur vet man vilka plantor som är han resp honplantor??

  • Nillas Trädgård
   7 juni, 2014 at 10:36

   Hej Margareta!!!
   Har jag förstått det hela rätt så är det lättast att skilja dem åt på hösten då honplantorna får små röda frukter på sina kvistar. Sen ska hanplantans blommor var större än honplantan. Men då är det nog lättare att vänta in frukterna.
   Inte tänker jag slänga honplantorna för det, utan det ser ut som att sparris kan med fördel sättas ner i perennrabatterna som en bakgrundsväxt. Ser härligt fluffigt ut på de bilder jag sett så det ska jag prova.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *