Pioner…

…Paeonia. En ”mormorsblomma” som alltid har funnits och med sina stora fluffiga blommor skänker en oerhörd glädje, och i  många fall en underbar doft, till oss som älskar dem. Enligt alla beskrivningar som  jag läser så passar de perfekt i vår kalkhaltiga och lite leriga jord och jag kan inte mer än att hålla med om att de växter så att det knakar.

De flesta är, vad jag vet försommarblommande men man kan om man vill hitta pioner som blommar fram i Juli och kanske till och med Augusti, om man har tur. Ett stort plus är att rådjuren äter dem inte!!!

Pioner tycker om sol men blommar längre om de får stå  i halvskugga. Som snittblomma är de utmärkta står fint i vasen i minst en vecka. Och tvärtom vad jag trodde så är de inte så svårskötta och kräsna, det ska tydligen vara ganska så svårt att ta kål på en pion…

Fram till något år sedan så hade vi bara två. En på var sida om huset:

Jag vet inte vad det är för sorter, men skulle någon veta, så får ni gärna berätta!

Nu vet jag inte riktigt vad som har tagit åt mig för förra året kom det in 4 nya olika sorter (som jag har koll på) , Kansas, Buckeyed Belle och två buskpioner. Och i helgen anlände en liten planta av ”Duchesse de Nemours”, en vit luktpion, i från Odla.nu.

OCH i går gick jag förbi en hög med gammal matjord som vi fick av en kompis för en 5-7 år sedan. Och däri spirar en liten, liten pionplanta:

Det lär ju dröja några år innan den bekänner färg, om det är någon av de vi har som har fröat av sig, eller om det är något som följt med jorden :-)

I helgen har jag iallafall gjort någonting åt mina äldsta pioner som jag har funderat över i många många år. De har fått varsitt pionstöd, tillverkat av armeringsjärn och ett par vanliga svängda buskstöd man kan köpa ”var som helst”. Det blev väl inte jättevackert, men tanken är ju att det inte ska synas när pionerna vuxit upp och då  kan man ju leva med det :-)

Mina Pioner:

 1. Okänd, bild 1. Ca 100 cm hög, blommar i mitten av juni med fyllda ljusrosa blommor. Doftande
 2. Okänd, bild 2. Ca 100 cm hög, blommar i mitten av juni med fyllda cerisa blommor. Doftande.
 3. Kansas 2 st, (Ingen bild) Nysatt i höstas. Detta är en Luktpion som ska få mörkröda blommor, bli ca 100 cm hög och blomma i juni-juli.
 4. ”Buckeyed Belle” (ingen  bild). Står fortfarande planterad i kruka. Ska få mörkröda blommor, bli ca 80 cm hög, och blomma i juli-augusti.
 5. ”Duchesse de Nemours” Paeonia lactiflora (ingen bild), anlände i fredags. Satt i kruka. Får vita, doftande, blommor  med gul mitt som blommar i juni-juli. Blir ca 100cm hög,
 6. ”Den självsådda plantan” (bild 3). Upphittad i en hög av matjord. Väntar med spänning på att den ska bekänna färg.
 7. Japansk Buskpion
 8. Japansk buskpion

(Hoppsan. Jag hade visst skrivit om mina pioner förrut… HÄR)

1 comment for “Pioner…

 1. 7 maj, 2012 at 02:29

  Tack. Så där kan man ju göra. Mina pioner ligger på backen efter en regnskur. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *