Näckros – Nymphaea Attraction…

…var den första näckrosen som vi ägde och den införskaffades 2003 till den lilla dammen, när vi bara hade den.

Den blommade vackert och rikligt under hela sommaren och sen skulle jag göra mig till och vinterförvara den enligt vad som rekommenderades mig då: Ta upp och förvara i en balja med vatten, frostfritt. Vattnet surnade och blev grönt och slemmigt och när våren kom så var den så död som någonting kan bli.  Sedan dess så får mina näckrosor stå där de står i sina dammar, inget fjäsk här inte!!! Men jag köper inte heller sorter som är kinkiga…

Tillbaka till ”Attraction”: Läser man på plantskolornas/webbutikernas beskrivningar så börjar den sitt liv/säsongen som rosa och blir sedan mer och mer röd. Därför verkar det som att den säljs i bland som röd och i bland som rosa näckros. Jag upplever det lite förvirrande, JAG vill ha den att vara röd (jo jag vet, och så visar jag en  bild på en ung rosa blomma).

De klarar dammar så grunda som 40 cm och kan planteras ner till 120 cm djup. Den är lättskött och starkväxande och kan täcka ett område av ca 2m2 på vattenytan. Precis som alla andra näckrosor uppskattar den en stor korg med lera att växa i och en ca 3-4 näringkulor på våren så den blommar ordentligt. Och blommorna kan bli stora, upp till 20 cm i diameter!!!

Den ska vara en av de mest lättskötta näckrosorna.

Jag har faktiskt inte haft någon mer ”Attraction” sedan den första, Det hamnade en ”Laydekeri Fulgens” i lilla dammen i stället, men för ett par veckor sedan så köpte jag mig en ny ”Attraction” som jag har planterat i den stora dammen. Jag funderar på ett par till, det blir en sådan liten klicka i den stora vattenspegeln annars.

Det börjar bli måna näckrosor i stora dammen nu, 9  stycken, och jag har redan blandat ihop korgarna med den gamla vita ”Marliacea Albida” och… en rosa… tror jag…

12 comments for “Näckros – Nymphaea Attraction…

 1. 2 maj, 2012 at 11:40

  Så vacker den är!

 2. 2 maj, 2012 at 11:51

  Den är så vacker, älskar färgen med :)

 3. 2 maj, 2012 at 01:55

  Otroligt vacker näckros :)
  Svar: de har runt 50 japanska körsbärsträd i Kungsträdgården…..men ett tiotal borde väl räcka för att skapa atmosfär….

 4. 2 maj, 2012 at 03:26

  Oj, så vacker näckrosen är. Det är inte ofta men ser såna.

  Sv: Jo, det är Sibbes dotters magnolia. Hon har tre i trädgården om jag inte minns fel. I trädgårdarna runt omkring växer det såna nästan överallt. Det är en verkligt praktfull blomma. Jag håller tummarna jag med för din.

  Kram/Gilla

 5. 2 maj, 2012 at 04:50

  näckrosor är ju SÅ vackra, hade jag själv en så där stor damm som du har skulle jag våga satsa på näckrosor
  Sv: jo, den här dagen har också varit fin, fast en eller två grader svalare
  kramar

 6. 2 maj, 2012 at 04:53

  Hejsan. Vad fint med dom näckrosorna. Härlig färg. Kramar

 7. 2 maj, 2012 at 05:08

  Vilken underbar näckros och WOW viken damm!
  Det är ju som en liten sjö, badar ni i den?
  Kul att du hittade till min blogg:)
  Vilken trädgård ni verkar ha, så stor!
  Vi har bott i vårat hus i 20 år till hösten, och vår trädgård/tomt är inte prioriterad någon gång tror jag, men nu har barnen flyttat och det börjar kännas som man har både tid och lust, så nu bollas idéerna och det fixas med det lilla i rabattväg vi har -det ska bli riktigt kul!:)
  Ha de så gott!
  Marianne

 8. 2 maj, 2012 at 08:12

  å va vackert med näckrosor, så fin den färgen är på dem, må gott

 9. 3 maj, 2012 at 02:53

  Det är så vackert med näckrosor! Ingen plockar ju upp dem ur våra sjöar så det är säkert bra att låta dem vara där de är…kramiz

 10. 3 maj, 2012 at 12:53

  Ojoj, det här måste skrivas upp på inköpslistan direkt.. Såå vacker..

  Kram Maidi

 11. 3 maj, 2012 at 02:55

  Vackert! :)

  Den typen kanske kommer att passa en kommande damm! :)

 12. 3 maj, 2012 at 04:47

  Snart kommer du att få se om det var en rosa med bland de vita. :)
  Fantastiskt vacker den där på bilden i alla fall!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *