Knipa…

…Bucephala clangula, liten söt andfågel som vi ser i bland här i trakterna. Här flyttfågel som dyker upp i April och stannar till sensommaren. Lever på småfisk,  insekter, smådjur och växtdelar. Ca 40 cm lång och väger ungefär ett kilo. Häckar vid sjöar och vattendrag.

Jag vet att det häckar ett par nere i dammen där vi brukar få ta vatten till vår damm. De är skygga och flyger oftast i väg när man går förbi, inte så konstigt kanske, bor man mitt ute på en åker i en damm så ser man aldrig människor och då är det väl inte konstigt att man, tillsammans med Kanada-gässen och de andra änderna shappar sin kos när de tvåbenta anländer!!!

I helgen utspelade sig en smula dramatik när jag på fredagsmorgonen upptäckte en ung Knip-hane simmande i vår trädgårdsdamm. Troligtvis var detta en som hade mutat in vår damm som ”sitt revir”. Den hade ju allt i en Knipas ögon: Gott om mat, stor svängradie för simning och troligtvis den enda knipan med egen bubbelpool (syrepumpen)!!!

Först blev jag rädd – tänkte på Guldfiskarna och att Knipor förmodligen älskar fisk.

Men våra guldfiskar är nu ganska så stora så skulle Knipan försöka sätta i sig en så skulle den nog sätta i halsen. Och småfisk… Jo, visst finns det yngel, främst av Sandkryparen, Gobio gobio, och de ökar i antal ganska så drastiskt under sommaren, har redan sett stora stimm, så kanske inte det är en nackdel om Herr Knipa mumsar i sig något hekto av dem.  Vi kan ju trots allt inte ha HUR mycket fisk som helst även om dammen är stor.

Så Herr Knipa simmade runt i sin damm och spanade utsikten i från någon av de konstgjorda öarna och verkade stormtrivas med tillvaron… men vem säger att lyckan varar för evigt.

Naturligtvis så fanns det andra som var spekulanter på reviret, eller mer troligt är det väl att han ville ha en fågel-lunch.

Katten Pucko var fast besluten att nosa på nykomlingen så Herr Knipa tröttnade tillslut på att aldrig vara i fred och flaxade i väg på lördagseftermiddagen.

Lite synd tycker jag nog. Kunde mycket väl tänkt mig en fågelkompis.

Han var trevligare än hägern iallafall…

Det här är en bild på Herr och Fru Knipa från 2008 då de var på tillfälligt besök en regnig morgon:


1 comment for “Knipa…

  1. 8 maj, 2012 at 03:54

    Såååå fina dom är. Att inte Pucko kunde låta dom vara. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *