Hyacinter…

…Hyacinthus orientalis är en blomlök som vi väl främst förknippar med julen. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte ens att den kunde växa och blomma ute i vårt klimat, Turkiet och Syrien nämns som exempel på Wikipedia när man läser om Hyacinter. Här i Sverige har den upp till odlingszon 4. Gärna i full sol och fuktig, men väldränerad jord.

I höstas vågade mig på att prova och köpte då både vita (Carnegie) och rosa (Pink Pearl) och nu blommar det för fullt!!!

(Ok, det var inte så smart att låta kompostnätet vara kvar. Ska ta ett bättre foto senare…)

Det verkar som att de har en lång blommningsperiod för de har stått sådär i ca en och en halv vecka och de har ingen tendens att vissna. Men det har inte varit en så varm period heller, så kanske det är förklaringen.

I och med detta så vågar jag mig nog på att köpa fler lökar i fler färger till hösten, för färger verkar det finnas en uppsjö av.

Lite synd att man inte känner doften så tydligt när de står ute. Inomhus kan de några få hyacinter fylla upp ett helt rum med doft, ingen fördel för allergiker, men olika hyacinter ger olika mängd med doft. Det finns några som inte doftar alls.

3 comments for “Hyacinter…

 1. 9 maj, 2012 at 01:13

  Vad fint det blommar hos dig nu! =)
  Jag väntar på lite växter från olda.nu, men annars så spirar luktärter för fullt, fått upp lite zinnia frön från förra sommarens inköpta blommor och en massa annat. Måste nog sätta lite mer kryddväxter, en del klarade inte sig!
  Kram Elenor

 2. 9 maj, 2012 at 03:49

  Fint med hyasinter. Kram

 3. 9 maj, 2012 at 05:39

  Va fina hyasinter,
  tack för tipset sådanna vill jag ha i min trädgård.
  Jättefint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *