Silver Martorn ”Eryngium giganteum”…

…hette den enligt informationen på krukan och jag köpte två plantor för två år sedan. Den ena försvann efter första sommaren och nu har jag fått veta att de är en kortlivad perenn, ev endast är tvååriga, fast jag har haft turen att ha kvar en på ”övertid”:

I början på säsongen så var de grönmetallicskimrande:

Men fick så småningom en nästan turkos/silver. Jättevackra.

Nu har jag köpt fröer på Impecta, Alpmartorn ”superbum” Eryngium alpinum som ser ut att vara mer finflikiga runt, vad jag skulle vilja kalla krage, på blomman.

Om jag förstått saken rätt så är det lätt att få Alpmartorn att gro. Hade hoppats att de plantor jag redan hade skulle ha fröat av sig, men antingen har jag varit för flitig med att rensa ogräs (är det möjligt?) eller så har det inte blivit frön, helt enkelt.

Hur som helst så är det zon 6 (härdighet A) på ”Superbum” och de kommer att bli, precis som ”Giganteum” ca 50 cm. Ett stort plus för våran del är att de trivs på kalkhaltig jord, vilket vi har. Blir de bara hälften så vackra som Silver martornen så blir det fantastiskt i rabatten. Vill man sätta flera plantor inom samma ställe så rekommenderas ett c/c på 40 cm. Själv tycker jag nog att de ska stå som solitärer så vackra som de är!!!

7 comments for “Silver Martorn ”Eryngium giganteum”…

 1. 17 februari, 2012 at 05:32

  Oj vilken härlig planta. Kram

 2. 17 februari, 2012 at 09:20

  Hej! Det var kul att komma i kontakt med dig igen. Ingen av oss har väl haft tid till det att läsa och kommentera varandra.

  Den där blomman, Martornen, är verkligen vacker. Jag har ju bara balkongen att odla på numera, så det blir väl ett par lådor och några amplar. Mina Mårbackor står i trapphuset i sina lådor och växer bra nu. Jag får ju förstås byta jorden på dem, så de mår bra senare.

  Sv: Så bra att jag kunde roa lite med min Bloggtorka. Sånt blir det när inget särskilt har hänt.

  Kram/Gilla

 3. 18 februari, 2012 at 10:03

  Jag har en känsla av att jag kommenterade här i går redan. Det gällde ju den vackra Martornen, som jag tyckte var så vacker.
  Jag har ju bara mina balkonglådor att låta växa i. De står i trapphuset med mina Mårbackor, som växer till sig ordentligt. Skönt när man kan sätta ut dem igen.

  Sv: Din kommentar hos mig såg jag ju igår också. Men trots att jag hade godkänt den, var den inte så idag.

  Så det var ju kul att jag kunde roa lite på fredagen.

  Kram/Gilla

 4. 18 februari, 2012 at 03:52

  Marton gillar jag också!
  Är en häftig hållbar växt både i rabatt och som snittblomma.

  Ju färskare fröna är från Alpmarton vid frösådd ju bättre gror det.
  Lycka till!

  Önskar dig en Trevlig helg!

 5. 18 februari, 2012 at 09:24

  Då var det ju inte så konstigt att jag inte kunde se att jag redan hade skrivit. Men att din kommentar hos mig låg som icke godkänd idag kan jag inte förstå.

  Kram/Gilla

 6. 19 februari, 2012 at 07:57

  Den känner jag inte till, men jag måste säga att den är vacker :)

 7. 19 februari, 2012 at 06:31

  Vad tjusig den är, lycka till med de nya! =)
  Här snöar det för fullt, får se om min smultronplanta som jag begrav på balkongen tar sig till våren! =)
  Ha en fin kväll!
  Kram Elenor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *