Rosenhagtorn, Crataegus laevig…

…är ett mycket trevligt litet träd som, svenska namnet ger en ledtråd, får små rosenlika blommor som sitter i klasar på trädet och det blommar någon gång på försommaren, i juni. Det har även taggar vilket kan vara bra att känna till då man befinner sig i närkontakt med trädet.

Enligt alla uppgifter jag har samlat på mig genom åren så ska det bli mellan 5-7 meter högt och klara sig upp till zon 4 eller 5.

Vi har två träd i vår trädgård, en vid var portstolpe in till huset, och de planterade jag för ca 8 år sedan. De har alltid stått fint hela sommaren alla år, men förra sommaren hände något som gav mig panik. Vi fick (förmodligen) rosenrost på träden, bladen skrumpnade ihop några veckor efter blomning och föll av. Det blev höst i dem väldigt, väldigt tidigt. Jag kontaktade en plantskola och  mer om vad jag gjorde just då kan ni läsa HÄR.

I helgen var det då dags för åtgärd nummer två:

Det skar i hjärtat att behöva göra så här och det finns inga garantier för att det kommer att fungera. Alla grenar jag skar av forslade vi bort till vår majbrasa så de kommer att brännas och så fort bladen börjar visa sig på träden så ska jag spruta på ett medel mot rost som jag köpt och sen är det bara att hålla tummarna för att träden blir fina igen och blommar om ett par år. Gör de inte det så får vi väl börja fundera på att ersätta dem med någonting annat, men det vore så trist…

Men rosenrost är känt för att drabba de här träden. Och de är ännu mer utsatta om det finns enar i närheten, det är sjukdommens värdträd. Men vi har inga enar här så jag förstår inte riktigt…

(Precis just nu hittade jag information om Binab, ett biologist bekämpningsmedel… det här måste jag undersöka… Vädrar jag ett genombrott och räddningen för mina träd???)

UPPDATERING 6 AUGUSTI 2012: Här är en länk till hur det gick med Rosenhagtornen under sommaren…

 

2 comments for “Rosenhagtorn, Crataegus laevig…

  1. 28 februari, 2012 at 04:56

    Vad tråkigt när det blir så, hoppas det funkar med åtgärderna du ska göra.

    Kram

  2. 28 februari, 2012 at 05:29

    Tråkigt när det händer. Har inte något träd här, men hade det på förra stället där vi bodde. Hoppas du klarar det. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *