Vintervila…

…vet jag inte om det är frågan om för de stackars växterna som bor i trädgården. Det milda vädret gör att gräset fortfarande är grönt och frodigt och jag antar att mossan stormtrivs!!!

Ändå måste man ju ta och försöka ge de som ska ha lite extra omtanke inför vintern sitt och efter mycket om och men så kom jag på att jag har ju kaktusar i min trädgård. Detta är ju definitivt i sista stund eftersom om allt hade varit normalt så skulle jag gjort detta i slutet av oktober och inte dagarna innan jul…

Jag köpte kaktusar av Optuntia släktet i somras och gjorde en rabatt, något jag klassade som ”Mitt vassaste projekt hittills”. Det är tänkt att kaktusarna ska dränera sig själva när det blir höst och lite kyligare i luften så att de bokstavligen inte spricker när det fryser. De ska även vintertäckas.

Vintertäckning är något för mig helt nytt då jag tidigare satsat på växter som är robusta för vårt klimat. Dock har det förekommit ett och annat ogenomtänkt köp som för växterna har slutat i en ond bråd frostdöd och de (och de bortkastade pengarna de kostade) har aldrig återkommit…

Nu tänkte jag dock till och tog lite överbliven kokosmatta från dammen som jag la över kaktuslandet och toppade med bubbelplast och några ordentliga stenar.

Det går kanske att se att kaktusen till vänster har lagt sig ner mot underlaget. Om allt går som jag har läst att det ska, så kommer den att resa sig till våren.

De ljusgröna trasselsuddarna som är tre stycken i landet är någon form av sucklent marktäckare, Delosperma nubiquenum, är tveksamt om de ska få bo kvar hos kaktusarna. De brer ut sig i en rasande fart och riskerar att ta över hela landet. frågan är då var jag ska sätta dem där jag kan ta den risken att de breder ut sig???

Nu får kaktusarna ”nanna” under bubbelplasten i några månader och förhoppningsvis så är de väl skyddade om kung Bore skulle pudra landskapet med lite vitt pulver…

5 comments for “Vintervila…

 1. 2 januari, 2012 at 10:41

  Just nu så regnar snön bort här. Kramar

 2. 2 januari, 2012 at 02:00

  God fortsättning på det nya året.

  Det var nog ett bra tag sen vi var i kontakt med varandra. Jag har ju varit bortrest en vecka i dec. och då blir det en hel del att ta igen. Hoppas att ni också har haft en trevlig jul och ett härligt nyår.

  Jag är glad att jag inte har nån trädgård numer att pyssla om. Vi hade det tidigare, men det blev för mycket med renoveringar av huset och även jobb i trädgården, så vi sålde det som var vårt sommarhus, även om det gick att bo där året runt. Vi är ju såpass gamla att man varken ids eller orkar med tunga jobb. Men att se andras vackra trädgårdar är ändock mycket roligt.

  Sv: Visst hade vi ett bra nyårsfirande. Och att vovven hade det bra, kan man bara tacka för. Till nyårsfirandet var vi ensamma hemma och myste.

  Kram/Gilla

 3. 2 januari, 2012 at 02:07

  För första gången har jag varit noga med att täcka vissa växter inför vintern och naturligtvis blir det en grön sommar, fast almanackan säger att det är vinter.
  GOD FORTSÄTTNING!

 4. 2 januari, 2012 at 03:18

  Hej!
  Hoppas kaktusarna överlever och att de andra inte tar över!
  Roligt att du gillade min tårta! =)
  Ska ta och pyssla ikväll, snöar fortfarande för fullt ute!
  Kram Elenor

 5. 2 januari, 2012 at 08:51

  tur du hittade kaktusarna och dom hade klarat sig, gott nytt år till dig kram biggan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *