Kattmynta, Nepeta cataria…

… och kantnepeta, älskas utav våra små kissekatter.

Jag trodde faktiskt länge att det var samma sort så förvåningen blev stor när min frösådd av Kattmynta började blomma och den mellan 75-100 cm höga, nässellika växten började blomma med vita blommor. Den är väldigt lättodlad och sprider sig med raketfart om man inte ser upp. Numera hittar jag kattmynta lite  här och var i trädgården.

Kantnepetan, som jag trodde att jag sådde, upplever jag håller sig lite mer där den ska. Med sina fantastiska blåvioletta blommor så lyser den upp rabatten. Den blir ungefär 50 cm hög så varför den är avsedd att bli planterad i framkant på rabatten förstår jag. Ofta så kommer den igen för en andra blomming om man klipper ner den direkt efter blommning.

När jag rensar bort överflödig kattmynta/kantnepeta så tar jag bladen och torkar dem och sparar till vintern som jag då ger Ronja och Pucko. Faktum är att jag tror att detta är rena LSD i kattvärlden för de blir så lyckliga och keliga av den :-). Det är väl inte en tillfällighet att kantnepetans fröpåse ofta har en katt avbildad på sig.

På våren, innan växtligheten har kommit i gång på allvar är plantorna site lagom tillplattade. Lyckliga katter har hittat dem och rullat runt.

Båda växterna lockar till sig massor av fjärilar och andra insekter.

5 comments for “Kattmynta, Nepeta cataria…

 1. 12 januari, 2012 at 09:18

  Spännande med växter som är fina och som du dessutom kan ha användning av för katterna! =)
  Kram Elenor

 2. 13 januari, 2012 at 03:04

  fina dom är, roligt dom lockar till sig fjärilar också, det hade jag ingen aning om kram biggan

 3. 13 januari, 2012 at 03:47

  Ja, katter älskar det verkligen! Jag har fått kattmynta av en god vän och Cesare kastar sig över det direkt! Kramiz

 4. 13 januari, 2012 at 05:16

  Oj då skulle kke även Lakris bli kelen mot mej. Haha. Kram

 5. Fia
  16 januari, 2012 at 07:48

  Hmmm, mina katter bli galna av kantnepetan. Och då menar ja på ett negativt sätt. Dom rullar sig i det och ser gosiga ut, men jäklar vad klorna kommer fram fort efteråt om man är när dom…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *