Humlebaggen…

…sover förhoppningsvis nu när vintern är som värst, men jag satt och gick igenom fotografin i från i somras (eller om det var året innan) och då dök den här lille krabaten upp:

Mitt i en pion dessutom :-)

Eftersom jag är lite vetgirig och vill veta om den bara är söt, eller hade planer på att käka upp blomman för mig, så började jag forska lite lätt här på nätet och fick fram att den lever i huvudsak på pollen, och det borde ju innebära att den är nyttig och hjälper till att polinera. Den har det latinska namnet Trichius fasciatus och tillhör Bladhorningar.

Jag tyckte nog att den var ungefär 1,5-2 cm lång. Liten spetsig nog och lurvig med ett hårt skal. Surrade som en humla och såg i princip ut som en…

Det var faktiskt första gången, och enda sedan dess, som jag sett dem (de var fyra) och någonstans vill jag minnas att jag läst att de ville ha det ganska så varmt för att trivas. Det duger liksom inte riktigt med den vanliga sommaren utan det var riktigt varmt när de var på besök.

Deras larver lever i murken ved, så med det i bakhuvudet så känns det som att vi borde bli invaderade till sommaren…

4 comments for “Humlebaggen…

 1. 1 februari, 2012 at 07:26

  Roligt att hitta insekter som är nyttiga för trädgården! =)
  Fina foton! =)
  Hoppas du får en fin dag!
  Kram Elenor

 2. 1 februari, 2012 at 10:46

  Den är ju riktigt vacker dessutom 😀

  Fina bilder.

 3. 1 februari, 2012 at 05:56

  Fin var den, men jag har aldrig sett den tidigare. Kram

 4. 1 februari, 2012 at 07:35

  Hej!
  Hoppas ni har lite varmare hos er än här, som kallast -18 ikväll, nu endast -14! =)
  Kram Elenor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *