Motgångar…

…i trädgården är ju naturligtvis inte välkomna.

Hjälplöst såg jag på när våra två Rosenhagtorns löv blev prickiga och fälldes likt ett brunt snöfall här för ett par veckor sedan.  Jag kastade mig på telefonen och ringde närmaste plantskola för att be om råd.

MIN första tanke var att aktivera sambon med motorsågen. Det var dock inget lockande alternativ och det tyckte inte den vänlige mannen i andra änden luren heller.

Han bad mig avvakta. Samla upp så mycket av de torra löven som jag bara kan och bränna dem eftersom smittan annars kan ligga kvar latent. Sen ska jag vänta till senvintern och då ska jag göra en kraftig beskärning av träden. Och med kraftig så vill jag kapa dem i från ca 4 meters höjd till 1½ meter. Dvs en halv meter i från att stammen har börjat grena upp sig till trädkronan, om det inte blir för mycket att kapa för de stackars träden. Allt för att behöva behandla det med så lite spray som möjligt. Det ska nämligen finnas något medel som man kan behandla det med. Jag lovade titta in på plantskolan och prata mer när jag har vägarna förbi.

Efter att ha fått lite info så skulle jag alltså nu samla upp löven.

Hur samlar man enklast upp hundratals med små löv och dessutom försäkrar sig om att det mesta kommer med? Svar: dammsugare!!!

Hade någon kommit upp här på gårdsplanen och sett mig stå och dammsuga gräsmattan och grusplanen (det var inte lätt utan att få med stenarna, som dessutom fastnade i slangen) den där eftermiddagen i Juli så hade de definitivt ringt 112 efter plingelingbilen och jag hade nog fått prova den där tröjan som man knyter därbak…

Hur som helst så samlar jag nu upp vad jag kan och stoppar i svarta plastsäckar som ska till sortergården och containern där det står ”Brännbart”.

En viktig sak jag har lärt mig  när jag Googlat om rost på Rosenhagtorn

Man ska kontrollera om man har några enar/enebuskar i närheten. De kan nämligen vara värdar för någon svampsjukdom som är beroende av de båda för att överleva. MEN vi har inga ener här i närheten, så…?

JAG ska göra ett försök att behandla dem, men jag tänker inte kämpa hur mycket som helst. Jag ger det några år med hjälp av den infon som jag kan gräva fram här och går det då inte så får sambon rycka ut med motorsågen…

En blogg  på SvD ger DEN HÄR synen på det  hela och det ger mig i och för sig inte mycket hopp… Där finns också en länk om hur svampangreppet på enen ser ut.

Jag återkommer i ämnet…

4 comments for “Motgångar…

 1. 17 augusti, 2011 at 10:53

  Oj sådant träd hade vi där vi bodde tidigare. Hörde på radion idag att almsjulan kommit till Örebro nu, o nu hotas 1700-2000 st träd att dö. Hoppas den inte kommer längre norröver. Kram

 2. 17 augusti, 2011 at 02:55

  Nämen fy vad tråkigt…

  Hoppas verkligen att det går att göra något åt så att den inte dör.
  Det är ju så himla vackra blommor på ju.

  Ha de gott.
  Kram Gurkiss

 3. 17 augusti, 2011 at 05:28

  Äsch vad trist med ohyra!! Hoppas du får bort det.

 4. 18 augusti, 2011 at 09:39

  SV: Tack så mycket för kommentaren ^^ . Lilla Freja blev nog också glad 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *