Ta vara på…

…det naturen ger är någonting som jag tror att vi är alldeles för dåliga på.

Om det beror på okunskap i ett modernt samhälle eller ren lathet, eller att vi helt enkelt inte har möjligheten att ta oss till platser (från stan till landet) där vi kan finna ”gobitar” ska jag låta vara osagt, men själv har jag blivit mer och mer intresserad av sk. självhushållning och att kunna göra min egen mat.

I dag har jag byggt mig en örttork – eller torkolla som den också kallas.

Eller… jag ska väl inte ta för mycket cred. själv då jag beställt träramarna av en man som snickrar ihop ramar till bikupor (ca 30×20 cm) och den svarta ställningen är en bakplåstställning för platsbesparing om man bakar mycket. Man får ju ta vad man har.

MEN jag har i alla fall nitat fast myggnätet på ramarna. Det var trassligt nog kan jag meddela. Här har jag plockat pepparmyntsblad som jag ska torka till te.

Egna tomater, i storlek som körsbärstomater, och då kan ni själva räkna ut hur ”stora”  chilifrukterna är. Små men EXTREMT starka!!!  Chillin ska jag f.ö. också torka, men de får bli på snöre i ett fönster:

I går fick vi en förfrågan av grannarna om vi ville ha hallon så efter att ha botaniserat en stund bland deras hallonbuskar kan jag nu visa upp 11 burkar hallonsylt:

Och i den vänstra hinken står det saft på 1 liter hallon och 3 liter rabarber:

I den högra hinken är det röda vinbärssaft.

Mellan burkarna står det något så intressant som lokalproducerad honung. Köpte två burkar av den mannen som snickrat ramarna till min torkolla.

Hade jag modet, tiden, självförtroendet och kanske framförallt platsen så skulle jag inte tveka att skaffa mig några bikupor och starta upp produktion själv. Det är brist på människor som vill för det är ingenting som man tjänar storkovan på. Mycket arbete ligger bakom en burk med honung. I min värld beror det lite på hur man räknar. Honungen kanske inte ger så mycket, men det blir betydligt mer med frukt och bär  om det finns bin som polinerar.

Fantastiska små djur.

Jag har faktiskt läroboken i biodling…

4 comments for “Ta vara på…

 1. 22 juli, 2011 at 09:00

  det finns mycket man kan göra själv bara man vill, jag plockar vinbär, både svarat och röda och fryser in som de är och använder mig sedan av till morgongröten :)
  kramar

 2. 23 juli, 2011 at 04:46

  God morgon. Får se senare om min dotter kommer o plockar av mina bärbuskar idag. Hon jobbar kväll. Mitt ben gör så ont att sitta på huk går inte. Ha det gott. Kram

 3. 23 juli, 2011 at 05:48

  Att samla ligger ju i människans natur…och jag brukar känna en stor tillfredsställelse när jag får ”samla i ladorna”…Just nu överskuggas allt av det ofattbara som hänt i Norge. Kramiz

 4. 5 augusti, 2011 at 01:50

  Tycker absolut att du ska införskaffa några bikupor! Mycket jobb men fantastiskt roligt och härlig belöning – god honung och som bonus extra fart i trädgården tack vare binas pollinering. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *