Överlevare…

…finns det allt några stycken här.

Jag är grymt imponerad över Moder Jords växters vilja att överleva. Oavsett.

Våran kisse Pucko var ute och lekte för någon vecka sedan. Fick syn på en fjäril (=jättebytet enligt honom!) och kastade sig över den. Mitt över en solrosplanta (en självsådd av det hav av fågelfrö som gick åt i vintras) och den knäcktes och gick nästan av på mitten.

”Jag skulle bara…göra något annat”, som det så fint heter, innan jag tänkte återvända och rycka upp den ur jorden och kasta den på komposten.

Lyckligtvis så kom mina tankar på annat håll och jag gick in…

I dag fick jag syn på den:

Vad säger ni, visst är det fantastiskt hur den har ”vänt” och nu är på väg upp igen!!! Dessa små trådar som höll ihop skaftet har transporterat livskraft till plantan och den vill helt enkelt inte dö! Den har fått en tomatspiral som stöd och jag kommer att bevaka den noga och se till att den snällt slingrar sig runt och växer upp.

Fler överlevare finns att skåda i de katastrofland som  jag har utmed ladugården:

Jag gjorde två land år 2005. Planterade en Klematis i varje, två rosor ”The Fairy” och tre plantor med vintergröna i varje… Vintergrönan ÄR ett ogräs om man frågar mig och ska jag vara ärlig så tröttnade jag ordentligt och i våras såg det tillslut ut så här. En torr blandning där det tillslut tillkommit både nässlor och kirskål i röran.

jag röjde i våras i båda landen och till  min stora glädje, och extrema förvåning, så fanns klematisen ”Piluu” därinne. Det här kortet är taget för tjugo minuter sedan. Den är inte lika frodig som de två försa åren och de två sista åren har jag överhuvudtaget inte sett den!!! MEN den blommar.

I går röjde jag också upp lite extra även i det andra landet. Hade tänkt att gräva om det och sätta mina frösådda ”Rosenvial” däri.

Så fick jag, återigen bland nässlor och kirskål, tag i en reva jag inte riktigt kände igen…

Och där var även den andra Klematisen ”Blue Light”. Den har jag inte sett blomma sedan första året och det är väl tveksamt om den gör det i år heller, men den lever. Bara det! Så som jag misskött de landen under åren. trott att allt varit förlorat bara för att vintergrönan vann. Och nedanför hittade jag denna: En frösådd ros. Frön från ”The Fairy”. Undrar om den blir sig lik eller det blir någonting helt annat???

Original-plantorna till ”The Fairy” är förmodligen förlorade. Roten den är ympad på har väl tagit över totalt, därav de grova stammarna ni kan se på bilderna. Jag vet inte om man sparar en sådan ros, eller man gräver upp den (och sätter någon annanastans?). En växt är ju ändå en växt och det bär mot att bara gräva upp och slänga.

Man ska ju vara rädd om det levande även om det verkar hålla sig levande ändå :-)

6 comments for “Överlevare…

 1. 12 juli, 2011 at 06:21

  Svar: Kul med fler Dallasälskare! Tack för kommentaren. :) Fin blogg du har. Kram

 2. 13 juli, 2011 at 05:21

  Du har gröna fingrar Kram!

 3. 13 juli, 2011 at 05:44

  Växtkraften är enorm och har de nu vunnit kampen mot kirskkålen så överlever de säkert i fortsättningen! Rosen är väl inte säker att det blir rätt sort…men jag håller med dig, man vill ju inte kasta det som lever! Kramiz

 4. 13 juli, 2011 at 10:17

  det är härligt med överlevare så länge det inte är frågan om ogräs :)
  kramar

 5. 14 juli, 2011 at 07:29

  Javisst är det märkligt med kraften som finns i allt som växer i naturen. I år har jag ”miss-skött alla våra rabatter eftersom vi haft så många andra projekt. Visst finns det ogräs i rabatterna men jag har heller aldrig haft en så rik blomning på alla perennerna. Jag har nog rensat bort en del tidigare år skulle jag tro.

  Kram Maidi

 6. 17 juli, 2011 at 07:15

  Det är inte klokt hur de visar överlevnads-förmågan.
  Hoppas att min solros som är meter-hög och uppäten på alla bladen av hjortarna klarar sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *