Lupiner…

…tillhör en av mina favoritblommor. Jag antar att det numera inte är någon större  hemlighet :-)

Jag tycker att det är helt underbart att se dem längs vägarna på försommaren. De hör liksom till. Dock finns det många som inte tycker att de hör hemma i en trädgårdsrabatt. Det tycker jag!

Jag frösår regnbågslupiner och planterar ut dem i mina land.

Med ett c/c på 35 centimeter så satte jag i går ner dessa 5 små plantor på ett område som hittills har varit täckt av revsmörblomma. Jag hoppas att Lupinerna kommer att frodas och bli så stora som de ska vara, ca 70 cm höga.

Bakom den fyrkantiga stolpen skymtar en smal stam av en blodlönn som vi satt för ett par år sedan. Och ni ser även en nyplanterad dubbel Stockros eftersom jag bara hade fem lupin plantor.

Den här Lupinen köpte jag förra året på Bakker och i år blommade den så är underbart!!!

Sen ska man helst klippa bort fröställningarna innan den helt har blommat klart, så kan man lura den att blomma en gång till under sommaren :-)

Fröna är dessutom giftiga.

Tyvärr är det inte alltid som de vackra rosa, röda, vita, gula, och vad det nu kan vara för färger håller i sig eftersom, när luupinen har frösått sig några generationer, så återgår de till att bli sin ursprungsfärg: Blå.

Men hur det fungerar får ni fråga någon annan… Likaså hur sjutton man kan få in de andra färgerna i det lilla fröt om de från början ska vara blåa… ?

2 comments for “Lupiner…

  1. 5 juli, 2011 at 03:14

    En arbkompis sa att hennes mamma hade röda lupiner. Måste vara fint. Kram

  2. 6 juli, 2011 at 11:52

    Då ska jag genast skynda mig ut och klippa av fröstängerna på mina vanligt lila lupiner.
    Visst är det en fantastiskt vacker blomma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *