Akleja…

…är också en absolut favoritblomma!

Visst ser de sagolika/magiska ut med sina klockformade blommor och så ofta de små ”sporrarna” som sticker  bakåt i från blomman. Jag tycker att de är rena konstverk. ALLA blommor är i och för sig konstverk, men Aklejorna är outstanding!

Det här är den första aklejan som blommat i min trädgård. Jag såg en bild någonstans och döpte den genast till ”Scharlakansakleja” vilket jag definitivt inte vet om det är korrekt, men bara för att ge den ett namn…

I det landet som jag döpt till ”Det blåvita stenmurslandet” satte jag alpaklejor, köpta på bakker, och egenhändigt frösådda pastellaklejor (De små taniga plantorna till höger på bilden nedan. De lite större är läkemalva). Jag lär väl inte se dem i blomm förrän nästa år, maj-juli beroende på sort, men den som väntar på något gott…

Alpaklejan (som är blå/vit) blir mellan 30-60 cm hög, vilket jag tycker verkar perfekt. Inbillar mig att den inte bryts av lika lätt i blåsten här.

Pastellaklejan blir då högre, mellan 50-80 cm.

De vill tydligen ha näringsrik, fuktig men väldränerad jord. Gärna halvskugga, både för att den inte blir uttorkad, men också för att blomningen varar lite längre då.

Sen är de också lite roliga då de kan korsa sig själva så vid självsådd vet man inte riktigt vad man kan vänta sig. Det gör dem inte mindre skojiga.

Jag ska ha hela min trädgård full av Akleja :-)

6 comments for “Akleja…

 1. 8 juli, 2011 at 02:13

  Vilken fin färg på den aklejan. Jag gillar den oxå. Kram

 2. 8 juli, 2011 at 05:22

  Förstår att du vill ha hela trädgården full med akleja, för den är vacker :) Ha en fin helg!

 3. 8 juli, 2011 at 06:52

  Ljuvligt vackert!

 4. 8 juli, 2011 at 07:02

  jag tycker också om aklejor, de självsår sig verkligen och det gör ju ingenting alls tycker jag :)
  kolla in i min blogg, idag har jag bilder på en likadan randig klematis som du har i din header
  kramar

 5. 10 juli, 2011 at 07:43

  Jag håller med dig! Aklejan är underbart vacker! Dottern har också många olika Aklejor! Kramen!

 6. 12 juli, 2011 at 04:19

  Halloj där! Det var inte igår som jag tittade in hos dig o det beror ju på att jag själv inte alls varit engagerad att blogga själv. Men nu så börjar de ta lite mer fart. Så nu har du en annan blogg. Den måste läggas till på listan 😉 Akleja hade vi massor när jag var liten o vi bodde på landet. De är verkligen så vackra. Gillar i massor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *