Pioner…

…verkar vara det som alla skriver om just nu, så jag får väl inte vara sämre utan visa upp mina två skönheter jag också :-)

Jag har faktiskt inte varit så förtjust i pioner tidigare utan det är först på senare år som jag verkligen lärt mig uppskatta dem. Kanske var de för att de, tyvärr, blommar över alldeles för fort. Allt är ju över på någon vecka om man har riktig otur.

Man får alltså passa på att njuta.

Mina två skönheter var på plats redan när vi köpte vårt hus och de står på var sin sida om huset och på samma avstånd från gaveln. Kanske var det därför som jag under 12 år fullkomligt missade att det är två olika sorter…. Den ena är mörkare än den andra.

Den här är lite tvåfärgad, ljusare i mitten…Pinsamt nog var det min sambo som härom kvällen, då vi lagt oss, bestämt hävdade att pionerna var olika… Han har nog, mer känsla för det här med trädgård än vad han vill tro…

Vad det är för sorter vågar jag inte ens sia om… Har kollat runt lite på nätet nu på förmiddagen, men det finns ju så otroligt många.

Jag köpte ju ett par Pioner från Odla och de har jag koll på att det är två ”Kansas” och en ”Buckeyed Belle”. Tyvärr var dock inte den vattenfasta pennan som jag skrev ettiketterna så himla bra så nu har jag blandat ihop krukorna…men två ser misstänkt lika ut…

Och så har jag en japansk Buskpion här också som väntar på en egen plätt med jord…

Så nog har jag börjat ÄLSKA pioner jag också.

********************

Böcker om Pioner för den som är intresserad:

100 pioner av Susanna Rosen

Pioner : från bondpioner till kinesiska skönheter

Pioner av Eva Robild

(samtliga boklänkar går till Bokus)

9 comments for “Pioner…

 1. 21 juni, 2011 at 11:47

  Fina bilder!
  Ljuvliga Pioner!
  Jag gillar dom enormt och har en hel del i min trädgård :=)
  Kommer att bli supersnyggt med en gulblommande buskpion, lycka till!
  Önskar dig en fin dag!

 2. 21 juni, 2011 at 03:16

  Min pion är helvit. Efter allt regn så ligger alla blommor på gräsmattan. Kram

 3. 21 juni, 2011 at 04:29

  den nedre som är tvåfärgad har jag också :)
  jo pioner är väldigt vackra och väl värda att ha även om de blommar över så fort
  kramar

 4. 21 juni, 2011 at 04:31

  Finns det något som egentligen är så fantastiskt som doften från pioner? Vilka vackra ”buskar” du har. Och vilken blomprakt det är på dem! Hoppas inte att de regnar sönder bara. Fick med mig några små plantor från förra stället jag bodde på, men i dagsläget är de obetydligt små. Vi får väl se om man har turen att de tar sig mer. Hahaha … visst var det larviga bilder :)

 5. 21 juni, 2011 at 06:06

  Väldigt vackra blommor :)

  Tyvärr saknar vi dock de rätta handlaget, och våra växter tycks sakta men säkert förlora viljan att leva :S

 6. 21 juni, 2011 at 08:19

  Åh, jag är pionfrälst! Jag vill anlägga en stor rabatt i framtiden när jag får en trädgård.
  Pionen på min blogg finns i mina föräldrars trädgård. Fast jag har köpt den såklart… Men som du säger så har de en kort blomningstid. Konsten är väl att hitta pioner med tidiga och sena blomningstider så man kan njuta en liten stund till av blommorna. Fina pioner du har också.

 7. 21 juni, 2011 at 10:00

  Hej!
  Vilka fina pioner du har, snygga bilder på dem! =)
  Kul med perennerna du har nedan, syster köpte en chokladblomma, vet dock inte hur det gått med den men den luktade choklad! =)
  Går man på dyr italiensk restaurang för att det är enda stället med bord utomhus så kostar det, fast den var billigare än cesarsalladen! =)
  Jag jobbar på med min balkong, finns en hel del där nu!
  Kram Elenor

 8. 22 juni, 2011 at 03:17

  Visst är det fint med Pioner! Jag älskar sådana! Kramiz

 9. 22 juni, 2011 at 07:19

  Så underbart vackra pioner, trist att de skall vara under en kort tid. Det är som med de japanska körsbärsträden, där jag bor har vi en alle med dem och det är så vackert när det blommar men det är under en alldeles för kort tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *