Träningspass…

…i trädgården.

Jag är hyfsat mör efter gårdagens jättearbete i trädgården. Eller vad sägs om att hoppa upp och ner ur en en kubikmeter stor plastbehållare och ta upp hink efter hink med lecakulor, mellan 600-700 liter??? Jag håller på att rengöra det stora dammfiltret och mina muskler på baksidan av låret talar om att de finns!!!

Alla lecakulorna har jag lagt upp på en ram där jag spolar av dem med vatten. De har fått torka över natten:

I dag ska de tillbaka ner i burken och överst ligger det tre stora skumgummifilter som silar bort det värsta skräpet. En bild inuti plastbehållaren visar ett rör som det är borrat hål i. Det är inte hål längst ner utan börjar ca 15 cm upp. På det sättet får vi en liten microkultur i botten.

Jag har byggt det här filtret och försökt efterlikna en köpt, mycket mindre, dammfilter som vi har till lilla dammen. Här har vi dock inget UV ljus, vilket kanske skulle varit bra.

Men jag har inte släppt tankarna på att göra en speciell reningsdamm i stället för den här kubikmeterstora plastdunken är på tok för liten för den stora, stora dammen…

Hur som helst så ska vi i dag dessutom göra ett delvattenbyte av dammen vilket innebär att vi kommer att tömma ut vatten ur vår damm och sedan fylla på nytt, friskt. Pumpen som pumpar ut vattnet har stått på hela natten, men det är inte någon större fart på den så jag antar att jag får hitta en större pump så att det här projektet tar hela påskhelgen 😉 Jag kanske ska skriva att anledningen till att vi byter vatten är att dammen inte har några naturliga in eller utlopp utan är helt konstgjord och vi måste själva ombesörja att det kommer i nytt vatten. Sommartid är det en slang som är kopplad till stuprännan från vårat hustak och då fylls dammen på med regnvatten. Men eftersom regnvatten ofta är surt så måste vi också byta så här i bland också. Vi försöker göra detta två gånger om året – tidig vår och sensommaren.

Hoppas kunna rengöra och få igång den lilla dammen i dag också, så jag har fullt upp här.

Ha en bra dag allihopa !!!

 

3 comments for “Träningspass…

  1. 21 april, 2011 at 05:18

    Oj vilket jobb du har att göra. Kram

  2. 22 april, 2011 at 04:05

    Vilket slit! Fast du kommer ju att få lön för mödan…när dammen håller sig ren o fin. Kramiz

  3. 24 april, 2011 at 12:20

    Herre gud vilket jobb jag kommer aldrig mer klagan när jag ska göra ren min jämfört med jobbet du har …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *