Min Flammentanz ros…

…har nog 10 år på nacken så i födelsedagspresent till den så kände jag att det var dags att ge den en ordentlig ”make over”.

Före: Efter:

Jag tror att det var behövligt eftersom jag nästan aldrig tidigare har klippt någonting på den, bara gallrat ut det absolut värsta. Men nu var det svårt att se vilka grenar det var liv i + att vintern har gått så hårt åt den. Nog för att den inte kommer att blomma så överdådigt som den gjort tidigare år, men jag tror att det blir bra.

Ser ni förresten spaljen? Den har sambon gjort, inget svårt alls, bara böja ett stycke armeringsjärn i en 90 graders vinkel och på med lite hammarlack i valfri färg. Och så har vi naturligtvis fäst den i väggen. Sen är det bara att spänna fast de största grenarna allt eftersom den växer.

Sen har jag fått ”Stickling-mani” och klippte loss en massa små pinnar som såg bra ut och petade ner dem i min sticklinglåda. Inte för att jag vet om det fungerar, alla rosor man köper är väl ympade på tåligare rötter, men det kostar ju inget att prova:

Samtidigt som jag klippte ner den här taggiga skönheten så passade jag även på att rengöra och få i gång den lilla dammen.

Från en geggig lövsörja: Till ett porlande vattenblänk:

I dammen finns lite vattenväxter som Iris, mindre kaveldun och en näckros, ”Attraction”. KANSKE stoppar jag i några Koifiskar där när vattnet blivit lite varmare. Sen funderar jag på om duken i dammen är hel. Vattnet har sjunkit lite väl mycket sen jag fyllde på det i fredags (I går, Påskafton, var det inget trädgårdsarbete, då var det släktkalas och matfrossa genom hela dagen… En välbehövlig paus för dem som håller på att jobba ihjäl sig i trädgårdsarbete nu när det vackra vädret äntligen har kommit). Även om katten Pucko dricker vatten direkt från dammen så är han nog inte SÅ törstig…

Det syns inte så bra, men Forsythiabuskarna precis bakom dammen blommar med ca 10 blommor / buske… Kunde varit bättre, så om tiden räcker till i dag så går de samma öde till mötes som Flammentanz. Nedklippta till grunden!!!

Näe, nu är det dags att lyfta från stolen och börja jobba ute. Gubben har åkt ner till ”Elmia Custom Show” i Jönköping för att titta på lite bilar så jag får röja helt själv i dag. men det går alldeles utmärkt det också.

11 comments for “Min Flammentanz ros…

 1. 24 april, 2011 at 02:14

  Idag blev det inget gjort här. Dotter ringde i morse o ville ha mej att köra henne till akuten. Hon har öroninflammation. Kram

 2. 24 april, 2011 at 02:15

  Mina två Forsythiabuskar (planterade för två år sedan) har inte börjat blomma än, men förra året blommade de bara längst ner, sen var det höga ranliga kvistar utan blom rätt upp. Inte snyggt. Då klippte jag ner de höga skotten, så de blev jämna i formen. Nu ser de lika ut i år igen. Några långa ragliga grenar, sen är de täta nertill. Fryser de, eller varför är det bara blommor längst ner?

 3. 24 april, 2011 at 02:18

  Hej!
  Roligt att du gillade kortet, förstår att du inte behöver extra träning efter allt jobb i trädgården! =)
  Lycka till med sticklingarna och ha en fin påskdag!
  Kram, Elenor

 4. 24 april, 2011 at 02:19

  Vad du har grejat. Trevligt. Själv har jag många gånger funderat på en damm i trädgården men jag har en massa snokar här och de skulle förmodligen älska att få en egen fiskepöl eller så kommer alla hjortarna och dricker upp vattnet. Det finns ju förståss en sak till jag glömde och det är alla knott och mygg som kommer att få ännu mer fäste här. Näe, det blir till att nöja sig med kvarnfallet :) Ha det …. :)

 5. 24 april, 2011 at 06:06

  Oj då! Har du fyra blåbärsplantor! Då var väl jag dumsnål som bara köpte en. Den fick i alla fall rhododendonjord. Jag vet inte varför det låg stenplattor så långt ner i jorden. Vi har hittat en stor kvadrat på framsidan där det också ligger såna. Vi undrade varför gräset växte så dåligt, och upptäckte dessa en bit ner. När vi frågade en granne som är född här i området, berättade han att det varit grönsaksland och att de haft plattorna runt landet. Men det var ju på andra sidan huset och de ligger ju mycket grundare än dessa. Lycka till med dina forsythiabuskar!

 6. 24 april, 2011 at 08:09

  sv: åh tack så jätte mycket! :)

 7. 25 april, 2011 at 05:28

  Rosen blir säkert fin efter nedklippningen. Håller också på att klippa ner lite rosor; det tar tid och jag ser ut som om någon klöst mig på armarna och benen…

 8. 25 april, 2011 at 08:50

  Det blir säkert bra och spaljén var ju jättesnygg och säkert mycket stabil. Fick dessvärre bar upp de två översta bilderna, de andra var blanka…Kramiz

 9. 25 april, 2011 at 12:07

  Det blev en rejäl make-over :) härlig tid att greja i trädgården nu och få se allt som kommer upp.

 10. 25 april, 2011 at 04:21

  Jag hade en fantastisk Flammentanz, men kunde inte ta med den i flytten och där jag bor nu finns ingen möjlighet att ha en klängros. Det svider i hjärtat när jag ser den blomma ”på” mitt gamla hus, fast jag vill inte ha huset!;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *