Den stora dammen…

…vaknar nog snart till liv och jag har så smått börjat fundera på när det kan vara dags att städa ur filtret.

Min största besvikelse när det gäller vår stora damm är att jag inte lyckats hålla algerna borta. Tröstande ord har sagt mig att jag är långt i från den enda och med en damm på den storleken så är det kanske inte så konstigt att vattnet blir grönt…

I dag har vi en stor behållare på en kubik som vi har fyllt till hälften med lecakulor och överst har vi stora skumgummibitar. Vattnet rinner genom skumgummit, ner i lecakulorna och ut genom ett utlopp ca 15 cm i från botten (så att det finns någon slags microkultur i botten). De två åren som vi haft detta filter har vi tagit ur kulorna och lagt dem i en ram så att det går att spola av smutsen innan de går tillbaka ner i filtret ett par gånger per säsong. Direkt på våren och någon gång mitt på sommaren. Det känns som att det fungerar någorlunda.

Vattenfiltret längst bort:

Vi har ett litet filter till som vi köpt och som bygger på att vattnet går förbi en UV-ljus lampa och sen filtreras genom två kammare. Det är byggt för 25 kubik och är väl en liten fis i rymden här… Men det gör väl sitt det också antar jag.

En annan anledning till att vattnet är för grönt är att jag vet att vi har på tok för lite växter. Men jag har fått löfte av grannen att hämta ”så mycket jag vill” i från hans naturliga damm ett stenkast i från vårt hem. Där finns väl egentligen inte så mycket mer än vass, kaveldun och någon flytväxt, men jag tar tacksamt emot. Allt är bättre än inget och jag kommer att köpa lite blomsterväxter (Jag har ju näckrosorna och strandirisen!) allteftersom. Det jag saknar mest är det som ska vara under ytan. Det viktigaste av allt egentligen, de som producerar det mesta av syret i vattnet.

Nu kanske någon reagerar och tycker att ”man ska inte ta växter ute för att det kan dra med sig sjukdommar” men faktum är att vi använde oss av vatten i från grannens damm när vi anlade våran just för att vi skulle få med lite micoliv i vattnet.

Hur som helst så har jag börjat skissa på en reningsdamm i stället. Jag är inte helt säker på hur en sådan fungerar, men jag misstänker att det kanske rör sig om ett helt litet system med flera mindre dammar och lite sumpmark emellan…

Det låter som att jag kanske kommer att kunna fylla ut en bra bit av gräsmattan :-)

13 comments for “Den stora dammen…

 1. 29 mars, 2011 at 01:26

  Härligt, det är verkligen ett vårtecken när dammarna vaknar.
  Jag såg de största koi-fiskarna jag någonsin sett i helgen, ca en halvmeter långa! Helhäftiga.

 2. 29 mars, 2011 at 02:03

  Oj oj vilket jobb med dammen..Du får vänta ,ha tålamod dom kommer (blommorna alltså).Kram!

 3. 29 mars, 2011 at 04:08

  Ja du måste ju inte ha dammar i hela trädgården. Kram

 4. 30 mars, 2011 at 03:45

  Vilket mastodint jobb! Du saknar minsann inte sysselsättning under sommarhalvåret! kramiz

 5. 30 mars, 2011 at 06:03

  Du skall se att du lär säkert få bukt på algerna så som du sliter på :)

 6. 30 mars, 2011 at 09:06

  Jag säger då det. Har man inget jobb så skaffar man det. Ett sånt mastodontarbete som vänta dej/er med dammen/dammarna. Jag hoppas verkligen att du inte sliter ihjäl dej. Så lycka till!

  Svar: Sopsorteringen är i och för sej inget problem för oss mer än att det tar onödigt stor plats i vårt kök, för det är litet och det går ju inte att sätta soporna i ett överskåp precis.

  Kram/Gilla

 7. 30 mars, 2011 at 12:32

  Jag kan tänka mig att det är mycket jobb med en stor damm! Själv ska jag försöka få ihop en rejäl pool inom ett par år, och det ska bli kul att se hur jag löser det med vattenreningen där 😛

 8. 30 mars, 2011 at 12:32

  Sv: Nej, det är väl inte så drastiska förändringar – men ibland behövs det förändring :)

 9. 30 mars, 2011 at 12:38

  Hejsan :)
  allt bra?

 10. 31 mars, 2011 at 03:29

  Sallad på maskrosblad har jag inte smakat, men stuvade som spenat är rätt gott!
  Varför sparas inte min adress här…allt måste skrivas in varje gång…kramiz!!!

 11. Fia
  2 april, 2011 at 06:58

  Tjing! Det är jag som svarade på ditt inlägg på Aot´s forum, vill du kolla in min ritning på en reningsdamm kan du kolla in min blogg, http://tradgardsalskare.blogspot.com/2011/01/examensarbete.html och så googla på swimmingpond och Schwimmteich (särskilt i Tyskland och däromkring är det poppis med dammar med biologisk rening), kan du inte tyska så bild.googla, det finns många olika lösningar och även på koi-sidor. Men som jag sa, växter, växter, växter! Det finns många superrena dammar utan reningsdamm, då har dom ofta en gigantisk sumpdel, eller en särskilt sumpdamm.
  Ha det gott o lycka till me dammen, vatten kan man nästan inte få för mycket av i trädgården 😉
  /Fia/Harvey

 12. Micke
  26 april, 2011 at 12:51

  Hej.
  Nu verkar inte vi ha samma storlek på damm som du har.

  Vi grävde en djup grop på ca 1 meter, och diameter på ca 1 meter och fyllde den först i botten med gårdsgrus sen med sand e sen grus ovanpå det, sen planerade vi vattenväxter som vi plockat från diken som binder allt.
  från den gropen till dammen går sedan 1 liten bäck/kanal, längd ca 5-8 meter som är fylld med gårdsgrus och sjösten , samt vattenväxter som binder allt.
  Det har funkat väldigt bra förutom på vårkanten , då får vi hälla i nåt medel som binder algerna som vi håvar upp.
  Micke

 13. Bo Wiman
  26 juni, 2014 at 05:16

  Bygger nu min andra anläggning, med reningsdamm.
  Reningsdammen bör vara 20% av ytan på reningsdammen.
  Butylduk och grus 11/16 mm. Växter som kaveldun, iris
  och kabbeleka. Pump……osv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *