Att beskära fruktträden…

…är det väl dags att göra snart.

Förra året fick jag hjälp med mina äppelträd ”Transparent blanche” ”James Grieve” ”Stenbock” och päronträdet ”Göteborgs diamant”.

Haren hade väl varit lite hungrig över den hårda vintern och jag hade varit slarvig med att näta in dem så han hade ringbarkat dem så mycket han kommit åt. Detta är två av fyra träd han var riktigt stygg mot:

Jag var på väg med spade och hacka för att gräva upp dem då jag blev stoppad av en arbetskamrat  som bad mig såga av dem i stället:

Och efter några veckor kunde jag skåda:

Som växte och blev större och fler:

Tillslut, eller ganska så snart egentligen, så måste man bestämma sig för vilka av skotten som är värda att bygga på så att man inte låter alla växa sig långa. Det tar onödigt mycket energi i från huvudskotten och de växer bättre om man gallrar lite. Här sparade jag de tre starkaste på, jag tror att det är, ser inte så bra på fotot, transparent blanche:

För rättvisans skull kan väl även päronträdet, Göteborgs diamant, få vara med på en bild :-)

Så nu är det väl bara att vänta på att det ska gå några år och de blir tillräckligt stora att börja bära frukt igen. Det var ett bra tips jag fick av min jobbarkompis och jag är glad att jag testade för de flesta jag pratade med var eniga att ”Det är bara att gräva upp skiten!”

Jag hann dessutom springa och köpa lite fler äppelträd så nu har jag dubbelt så många :-) Tur att man gillar äppelkaka då!!!

Tillsist vill jag passa på att slå ett slag för kompostnäten ni ser på bilden. Jag är ett stort fan av dem och använder dem till allt i från att rama in mina land, lägga dem över såbäddar till att bygga öar till dammen med dem. Jag köper dem oftast på JULA och nu börjar det luta åt att jag ska gå och be om  mängdrabatt 😉

7 comments for “Att beskära fruktträden…

 1. 8 mars, 2011 at 05:28

  Hejsan. Ska inte årsmötena vara klara innan mars är slut? Du får höra av dej till ordföranden. Kram

 2. 8 mars, 2011 at 06:32

  Jamen se här, det ändras lite då och då i designen varje gång jag tittar in här. Du kan ju :)

  • Nillas Trädgård
   9 mars, 2011 at 05:40

   Tack, jag lär mig :-)
   En liten fråga bara: Får du mitt svar, som jag ger dig här, på e-post också?

 3. 8 mars, 2011 at 08:29

  Härligt att det funkade bra med träden! =)
  Jag läste bakom mina fröpåsar och inser att jag kanske måste börja så lite också snart till min balkong! =)
  Kram Elenor

 4. 8 mars, 2011 at 09:31

  Hej i stugan. Det var ju kul att du har börjat med en trädgårdssida också. Jag har varken en trädgård eller en stuga utan bara en hyreslägenhet. Men att odla är ju alltid intressant. Jag har mina fina Mårbacka sparade sen i somras och har tagit skott på dom och även låtit dom stå kvar i lådan, så de har mått bra i vinter.

  Svar: Det var ju kul att du gillade mina minnen från fornstora dar. Tack för kommentaren.

  Kram/Gilla

 5. 9 mars, 2011 at 04:04

  Ett riktigt bra tips du fick, då får vi se vad det blir av dessa träd…Kul när det går att rädda kvar dem. kramiz

 6. 10 mars, 2011 at 11:19

  Mängdrabatt???
  Jag tycker du ska ha en massa såna där gratis nu!
  Åh, vilken bra reklam de fick. – Då ska väl du ha något tillbaka? 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *